Dostupni linkovi

Vrijeme je da Crna Gora krene naprijed


Ekspert Instituta za bezbjednosne studije u Parizu, Džudi Bat, kaže za Radio Slobodna Evropa kako očekuje da opozicija neće prolongirati priznanje rezultata referenduma jer je vrijeme, kako kaže, da Crna Gora krene naprijed.

RSE: Gospođo Bat, građani Crne Gore su izglasali nezavisnost. Da li ste očekivali takav ishod referenduma ili ste možda biti iznenađeni?

BAT: Nije bilo iznenađenje, ali je to za mene predstavljalo ogromno olakšanje da su suverenisti premašili 55%. Taj predosjećaj imam već neko vrijeme, ali, naravno, niko nije mogao biti u potpunosti siguran, jer su se sve prognoze kretale oko te granice sa mogućnošću greške odstupanja. Uglavnom, imala sam osjećaj da će se sve ovako završiti i zaista mi je laknulo.

RSE: Uprkos činjenice da je referendumski rezultat poznat i da su suverenisti osvojili pobjedu, kao i da su različite organizacije, diplomate i strani političari uvažili tu činjenicu, nazivajući referendumski proces transparentnim i demokratskim, crnogorska opozicija se još neoglašava. Kako to komentarišete i da li mislite da bi to mogao biti problem?

BAT: Nadam se da opozicija sada neće praviti problem, jer za to zaista nema razloga pošto do sada nijesu podnijeli nijednu formalnu žalbu oko bilo kog konkretnog problema. Tako da se nadam da neće prolongirati situaciju i ovo stanje, jer je vrijeme da Crna Gora krene naprijed i nastavi da živi poslije dugo vremena u kojem je dominiralo ovo pitanje koje je konačno riješeno. Vrijeme je za zemlju da krene naprijed i da se koncentriše na svoj razvoj i mislim da tu svakako ima mjesta za svakoga i za glasače koji su se opredijelili za „ne“ i za one koji su na referendumu glasali „da“. Svi ti ljudi mogu pobjediti u jednoj novoj Crnoj Gori.

RSE: Šta je sa međunarodnim priznanjem Crne Gore? Da li mislite da bi zemlje Evrpske unije trebale odmah da priznaju Crnu Goru pošto je Brisel bio direktno uključen u referendumski proces i da li možda vidite neke druge mogućnosti?

BAT: Moj osjećaj je da će Evropska unija priznati Crnu Goru čim rezultati budu konačni i zvanično potvrđeni. Znači, treba da prođe nekoliko nedjelja dok se obrade sve eventualne žalbe koje treba da budu istražene. Poslije tog perioda ćemo imati konačan rezultat. To je ustvari samo igra. Evropa će sačekati i naredni korak - skupštinsku retifikaciju rezultata. Ako sve to prođe u redu i ako ne bude ozbiljnijih prigovora, a sve ukazuje da ih neće biti, mislim da će međunarodno priznanje uslijediti vrlo brzo.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG