Dostupni linkovi

Crnogorci izabrali nezavisnost!


Predsjednik Republičke referendumske komisije František Lipka saopštio je danas u 10.00 sati da je ova komisija prebrojala većinu glasačkih listića sa nedjeljnog referenduma da je nezavisnost Crne Gore podržalo 55,4 odsto birača izašlih na izbore, dok je protiv bilo 44,6 odsto glasača. Lipka je kazao da još nisu prebrojani glasovi sa 45 biračkih mjesta, odnosno 25.000 listića. Oko 18.00 sati Republička referendumska komisija objaviće preliminarni rezultat koji će, rekao je Lipka, biti "vrlo blizu konačnom rezultatu.

Republička referendumska komisija objavila je i da je na referendum izašlo 86,3 posto birača, te da je važećih 99,13 odsto listića, a nevažećih samo 0,87 odsto. Do jutros u 10.00 sati Komisija nije dobila nijednu pritužbu na referendumski proces.

Nevladina organizacijan Centar za monitoring (CEM) već je sinoć oko ponoći objavila svoju procjenu, prema kojoj je nezavisnost podržalo 55,5 odsto građana, dok se protiv izjasnilo 44,5 odsto.

Crnogorski premijer i lider suverenističkog bloka Milo Đukanović čestitao je rano jutros građanima Crne Gore državu i poručio da u nezavisnoj Crnoj Gori ne smije i neće biti gubitnika. Pred okupljenim pristalicama u Kongresnoj zgradi Vlade Crne Gore koji su skandirali »E viva Montenegro« i »Gotovo je«, on je rekao da je odlukom građana Crne Gore obnovljena nezavisnost. Đukanović je saopštio da je suverenistički blok prebrojao 99 odsto glasačkih listića i da ti podaci pokazuju da je nezavisnost podržalo 55,5 odsto izašlih birača:

»Čestitam svim građanima državu. Ovo je najznačajniji dan u novijoj istoriji Crne Gore. Crna Gora se pred Evropom predstavila kao demokratsko i zrelo društvo. Imamo državu i nikada više nećemo dozvoliti da na bilo koji način dovedemo u pitanje našu državu.«

Crnogorski premijer je čestitao i nezavisnost državi Srbiji i naveo da je uvjeren da će i država Srbija ubrzano osvajati dionice u evropskim integracijama. Đukanović je pozvao građane na dostojanstvenu proslavu, ističući da se 88 dugih godina čekao ovaj dan i poručio da Crna Gora neće ostaviti nikome prostor za osjećaj gubitnika.

* *

Blok za zajedničku državu danas će saopštiti konačan stav u vezi crnogorskog referenduma i saopštiti odgovarajuće političke poteze.

Lider Bloka Predrag Bulatović je kazao da je da su do sada njihovi aktivisti prebrojali 79 odsto važečih listića i od tog broja 54 odsto glasalo za crnogorsku nezavisnost, a 46 za opstanak Državne zajednice. Prema njegovim riječima, svaka glasačka kutija je važna da “se rezultat verifikuje da li je regularan i da se sačuva mir". Bulatović je upozorio:

"Ako bilo ko od političara u narednom periodu uradi bilo šta da se Crna Gora još raspoluti, imaće veliku odgovornost. Naše pristalice ispred Socijalističke narodne partije smo pozvali da se raziđu do konačnog objavljivanja rezultata."

On je naglasio su, prema dosadašnjim podacima, gotovo ujednačeni rezultati oba bloka u Podgorici i Nikšiću.

* *

Međunarodna referendumska posmatračka misija, koja je nadgledala plebiscit o državnom statusu Crne Gore, objaviće danas svoje preliminarne nalaze i zaključke. Misija je zajednički projekat OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, Parlamentarne skupštine OEBS-a, Savjeta Evrope i Evropskog parlamenta. Saopšteno je da misija okuplja privremene posmatrače, koji će nadgledati referendumski dan, i oko 90 predstavnika parlamenata.

Evropska unija (EU) će sačekati zvanične rezultate referenduma o državnom statusu Crne Gore i najvjerovatnije će se oglasiti poslije izvještaja međunarodnih posmatrača. Saopšteno je da bi prve reakcije mogle bi uslijediti i danas, nakon sastanka Političko-bezbjednosnog komiteta Unije i Sjevernoatlantskog savjeta. Portparol visokog predstavnika EU Kristina Galjak izjavila je u Briselu da je Havijer Solana u stalnom kontaktu sa specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom i veoma pažljivo prati rezultate referenduma. "Reagovaćemo čim budu objavljeni zvanični rezultati", naglasila je Galjak.

* *

U svim crnogorskim gradovima cijelu proteklu noć trajalo je slavlje zbog proglašenja nezavisnosti države. U Podgorici se vatrometom slavila nezavisnost, a hiljade građana našle seu se na ulicama samo desetak minuta nakon što je CEMI objavio prve rezultate. Slavlje je uglavnom proteklo bez incidenata, osim u centru Berana.

Sinoć je, naime, oko 22.30 sati došlo do incidenta između pristalica Bloka za zajedničku državu i jednog lica, nakon čega su reagovale specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova ispaljivanjem hitaca u vazduh. Do inicidenta je došlo kada je muškarac na motoru i sa crnogorskom zastavom, uletio u masu koja se nalazila ispred Skupštine opštine, nakon čega su ga zbacili sa motora, a zatim je on izvadio pištolj. Tada su pripadnici MUP-a, koji su se nalazali na 200 metara od mase, intervenisali i ispalili nekoliko hitaca u vazduh, a u razdvajanju su, prema navodima očevidaca, učestvovali i gradonačelnik Berana Relja Jovančević i aktivisti Socijalističke narodne partije (SNP). Pristalilice zajednice su se prvo okupili ispred prostorija SNP-a, pola sata nakon objavljivana prvih referendumskih rezultata Centra za monitoring. Oni su prije incidenta skinuli crnogorske zastave sa zgrade Pošte i Katatstra i gazili ih, pjevajući nacionalističke pjesme.

* *

Iz Beograda i Novog Sada već su stigle prve reakcije na rezultate referenduma.

Savjetnik srpskog premijera Slobodan Samardžić ocijenio je da poslije crnogorskog referenduma najverovatnije slijedi postupak razdvajanja Srbije i Crne Gore:

"Slijede sukcesije slične onoj koja se događala tokom razdvajanja od ostalih republika bivše Jugoslavije."

Samardžić je najavio razgovore i postepenu normalizaciji odnosa Srbije i Crne Gore, ali je ocijenio da to neće ići brzo:

"Ukoliko i zvanično bude potvrđena pobjeda suverenističkog bloka na crnogorskom referendumu, mora se sjesti i ići korak po korak ka nekakvoj normalnoj regulaciji odnosa između Srbije i Crne Gore."

Samardžić za Radio-televiziju Srbije izjavio kako Srbija ima puno svojih problema da bi se sad odmah bacila na regulaciju odnosa sa Crnom Gorom.

Ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković izjavio je da Crnoj Gori treba čestitati ukoliko su tačni podaci da su građani izglasali nezavisnost. Prema njegovim riječima, ako se većinski Crna Gora odlučila za nezavisnost, onda Srbija tu odluku treba da primi potpuno mirno i normalno:

"Srbija treba da je pozdravi i da se okrene sebi."

Potpredsjednik Demokratske stranke (DS) Dušan Petrović izjavio je sinoć da bi u slučaju da Crna Gora postane nezavisna, predsjednik Srbije Boris Tadić, po Ustavu Srbije, preuzeo komandu nad vojskom. Petrović je televiziji B 92 rekao i da bi se predsjednik Srbije u tom slučaju bavio i spoljnim poslovima "u granicima utvrđenim zakonom":

"Ako Crna Gora postane nezavisna, bilo bi loše da bilo ko u Srbiji odluči da napravi ustavni udar. To neće proći i nema ni potrebe za to. Moraćemo u Srbiji da donesemo odgovarajuće propise i da jasne ustavne odredbe pretočimo u život."

Predsjednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je sinoć da nezavisnost Crne Gore znači da će Srbija konačno morati da se suoči sa samom sobom i da riješi probleme koje ima, bez pokušaja da pronalazi izgovore. Kostreš je već najavio kako je neophodno donijeti novi ustav Srbije, koji će Vojvodini morati da vrati autonomiju, koju joj je "ustavnim pučem" oduzeo režim Slobodana Miloševića 1988. godine.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je sinoć da je pobjeda opcije za nezavisnu Crnu Goru dokaz da sa Srbijom niko ne želi da živi u zajednici:

"Srbija sada više nema izgovore. Očigledno je da sa ovakvom Srbijom
niko ne želi da živi u zajednici i krajnje je vrijeme da se ljudi u Srbiji dobro zapitaju zašto je to tako."

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Jožef Kasa čestitao je nezavisnost Crnoj Gori, uz ogradu da ipak treba sačekati proglašenje zvaničnih rezultata. Ocijenio je da će se i u Srbiji nakon proglašenja crnogorske
nezavisnosti ubrzati procesi, prije svega da će biti donesen novi ustav
Srbije.

* *

Referendum je juče prošao bez većih problema, osim što je Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID) je, međutim, zabilježio dva incidenta. U Podgorici je na jednom biračkom mjestu došlo do verbalnog obračuna birača, dok je na glasačkom mjestu u Osnovnoj školi Miljanići (Opština Nikšić) došlo do fizičkog obračuna glasača i članova Biračkog odbora. Do tuče je došlo kada je Birački odbor želio poništiti listić jednog birača koji je glasao javno, umjesto tajno, kako predviđaju zakonski propisi. U incidentu je razbijena i jedna glasačka kutija, a glasanje na tom biračkom mjestu zbog incidenta je bilo nakratko prekinuto.

Pitanje na referendumskim listićima glasilo je: “Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom”?. Crnogorski referendum je, prema ocjenama političkih analitičara, jedan od najviše do sada kontrolisanih referenduma u svijetu. Referendum je pratilo 3.400 domaćih i stranih posmatrača.
XS
SM
MD
LG