Dostupni linkovi

Pobunjenici: Gadafijeve snage ubile 10.000 ljudi


Pobunjenik vodi svog sina dalje od linije fronta blizu grada Ajdžabija, 12. april 2011.
Pobunjenik vodi svog sina dalje od linije fronta blizu grada Ajdžabija, 12. april 2011.
Snage libijskog lidera Moamera Gadafija ubile su, tokom sukoba u Libiji, najmanje 10.000 ljudi, 20.000 je nestalo, a od 30.000 povređenih četvrtina je u životnoj opasnosti, saopštio je u Strazburu predstavnik libijskih pobunjenika.

"Gadafijeve snage su do sada ubile 10.000 ljudi, 20.000 je nestalo, a od 30.000 povređenih, 7.000 je u životnoj opasnosti", rekao je novinarima Ali Al Isavi, predstavnik libijskog opozicionog Nacionalnog tranzicionog saveta.

On je dodao i da opozicija traži dodatne napore međunarodne zajednice, kako bi se tokom sukoba u Libiji zaštitili životi civila, preneo je Frans pres.

Isavi se novinarima obratio u Luksemburgu, zajedno sa još jednim predstavnikom Saveta Mahmudom Džibrilom - prvi put od kada se Evropska unije, kao celina, sastala sa predstavnicima libijskog opozicionog Saveta.

Šef francuske diplomatije Alan Žipe rekao je da je ovim sastankom poslat "signal prepoznavanja", iako su Francuska, Italija i Katar jedine zemlje koje su do sada zvanično dodelile dipomatski status Nacionalnom tranzicionom savetu.

Žipe je, optuživši NATO da na ovom planu nije učinio dovoljno, rekao da je neprihvatljivo da grad Misrata koji drže pobunjenici, i dalje bombarduju Gadafijeve snage.

U Misrati najmanje 12 pogunulih


U međuvremenu, libijski pobunjenici poslali su zahtev za dodatnim naoružanjem, zemljama koje su do sada priznale Nacionalni tranzicioni savet.

Najmanje 12 osoba, među kojima trogodišnja devojčica, poginuli su u sukobima između vladinih snaga lojalnih Moameru Gadafiju i pobunjenika u Misrati.

Misrata je jedino preostalo uporište pobunjenika, koji traže odlazak s vlasti Muamera el Gadafija.

"Medicinski radnici sakupili su tela 12 ljudi, među kojima su većinom civili, ali ima i pobunjenika, koji su izginuli u utorak", rekao je Rojtersu stanovnik Misrate koji se predstavio kao Gasan.



Prema njegovim rečima, trogodišnja devojčica i jedan 50-godišnji muškarac su ubijeni iz snajpera u zapadnom delu Misrate.

U Kataru se u sredu sastaju predstavnici "kontakt grupe" radi razgovora o sukobu u Libiji, usled poziva da NATO pojača svoju kampanju zabrane letova.

"Kontakt grupa" oformljena je na međunarodnoj ministarskoj konferenciji održanoj u Londonu 29. marta i u nju spadaju evrospke sile, SAD, saveznici sa Bliskog istoka i određeni broj međunarodnih organizacija.

Kusa učestvuje na samitu

Pred početak sastanka šefovi diplomatija Francuske i Velike Britanije Alen Žipe i Vilijem Hejg izjavili su da NATO treba da učini više u Libiji.

Međutim, general Alijanse Holanđanin Mark Van Uhm, koji komanduje operacijama u Libiji, smatra da NATO obavlja "odličan posao". On je naglasio da je NATO uspešno uspostavio zonu zabranjenog leta, zaštitu civila i primenu embarga na naoružanje.

Vazdušni udari do sada nisu uspeli da donesu uravnoteženost u odnosu snaga između pobunjenika i proGadafijeve vojske.

Među učesnicima razgovora je i bivši šef libijske diplomatije Musa Kusa, koji je krajem meseca prebegao u Veliku Britaniju.

Neimenovani britanski zvaničnici izjavili su da se očekuje da će se on na marginama razgovora sastati sa predstavnicima pobunjenika i vlade Katara i pružiti "uvid" u trenutnu situaciju u Libiji.

Kusa je i nekadašnji rukovodilac libijske obavještajne službe i optužen je za učešće u bombaškom napadu u avionu američke kompanije "Pan Am" iznad škotskog grada Lokerbija 1988. godine.

Zvaničnik Forin Ofisa u utorak je rekao da je "Kusa slobodan pojedinac, koji može da, kad poželi odlazi i dolazi u Veliku Britaniju".

Portparol pobunjeničkog tranzicionog Nacionalnog saveta Mustafa Gerijani rekao je da Kusa "ni na koji način nije povezan sa njima".

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG