Dostupni linkovi

Četiri reaktora Fukušime biće stavljena van pogona


Pogled iz vazduha na nukelarnu elektranu Fukušima Daići, 24. mart 2011.
Pogled iz vazduha na nukelarnu elektranu Fukušima Daići, 24. mart 2011.
Japanski premijer Naoto Kan izjavio je u četvrtak da nuklearna centrala Fukušima mora da bude stavljena van pogona, prenela je novinska agencija Kjodo.

Prema proceni Tokijske elektro-energetske kompanije (Tepko), rashlađivanje reaktora Fukušime može da potraje mesecima, ali čim bude završeno, četiri reaktora moraju biti demontirana.

Počasni predsednik Tepka, Tzunehiza Kacumata rekao je u sredu da reaktori broj 5 i 6 mogu da se sačuvaju.

Četiri reaktora elektrane Fukušima teško su oštećena nakon razornog zemljotresa koji je 11. marta pogodio Japan i izazvao cunami visok 10 metara i od tada traju napori radnika da se stanje normalizuje.

Prema najnovijim podacima japanske policije, broj poginulih u razornom zemljotresu i cunamiju, koji su 11. marta pogodili severoistok i istok Japana, dostigao je 11.362, a nestalih 16.290, javila je agencija Kjodo.

Tokijska električkna kompanija TEPKO najavila je u četvrtak zatvaranje četiri reaktora nuklearne elektrane Fukušima, oštećene u razornom zemljotresu i cunamiju. U blizini Fukušime utvrđen je nivo radiaktivnosti koji je štetan po zdravlje.

"Više od 150 marinaca stići će u petak u Japan", rekao je agenciji
Frans pres jedan predstavnik američke vojske.

Kineska vlada saopštila je u četvrtak da je na celoj teritoriji Kine zabeležen povećan novo radikativnost, ali da je to ne predstavlja nikakav rizik za zdravlje stanovništva.

Katastrofa u Japanu






Sve o posljedicama zemljotresa i cunamija i nastojanjima japanskih vlasti da spriječe nuklearnu katastrofu

O teškoj tragediji koja je zadesila Japan zbog cunamija i zemljotresa, o tome kako su građani sve to doživjeli, da li strahuju od novih potresa i kakva je generalno situacija u toj zemlji, iz prve ruke za Radio Slobodna Evropa govore Jadranka Stojaković, bh. pjevačica koja godinama živi u Japanu i Damir Šagolj, fotoreporter novinske agencije Reuters.

Jadranka Stojaković, kazala nam je kako Japan izgleda kao da su se dva najveća rata desila.

Šagolj kaže da je humanitarna situacija na sjeveroistoku te zemlje, koji je najviše pogođen prošlonedjeljnim zemljotresom i cunamijem, izuzetno teška.

Britanski nuklearni fizičar Frank Barnaby takođe u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže kako se treba nadati da Fukušima neće nadmašiti Černobil.Sve o posljedicama zemljotresa i cunamija i nastojanjima japanskih vlasti da spriječe nuklearnu katastrofu
XS
SM
MD
LG