Dostupni linkovi

SAD i NATO podržali Ukrajinu, Rusija preduzima mere za 'odgovor'


Ukrajinske snage na vojnoj vežbi u regiji Žitomira, 10. april 2021.
Ukrajinske snage na vojnoj vežbi u regiji Žitomira, 10. april 2021.

Sjedinjene Američke Države i NATO izrazili su u utorak, 13. aprila, snažnu podršku Ukrajini i upozorili Rusiju da ne gomila trupe duž istočne granice.

U odvojenim sastancima sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova, američki državni sekretar Entoni Blinken i šef NATO-a Jens Stoltenberg izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog Rusije koja je rasporedila vojsku u blizini ukrajinske granice, što je, kako su ocenili, ;najmasovnije gomilanje ruskih trupa nakon aneksije Krima 2014. godine.

Blinken je optužio Rusiju da je preduzela "vrlo provokativne" akcije koje su uznemirile Ukrajinu i Zapad.

Stoltenberg je gomilanje vojnika ocenio kao neopravdano, neobjašnjivo i duboko zabrinjavajuće.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da je Kijev pozdravio podršku i pozvao zapadne zemlje da jasno stave do znanja Moskvi da će platiti cenu za svoju "agresiju".

"SAD čvrsto stoje iza suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine", rekao je Blinken Kulebi.

Kuleba je odgovorio da je Ukrajina zahvalna na podršci SAD i NATO alijanse kojoj Kijev želi da se pridruži zbog žestokih ruskih prigovora.

Šojgu: Rusija proverava borbenu gotovost

Prethodno je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio da Rusija preduzima mere da odgovori na ono što ona naziva pretećom vojnom akcijom NATO-a, uključujući proveru borbene gotovosti i vežbe trupa.

Prema navodima novinskih agencija, Šojgu je rekao da NATO planira da rasporedi 40.000 vojnika i 15 hiljada jedinica vojne opreme blizu ruske teritorije, preneo je Rojters.

Grupisanje ruskih snaga u blizini istočne granice Ukrajine i na Krimu, poluostrva koje je Moskva pripojila 2014. godine, eskaliralo je napetosti u ovom regionu poslednjih nedelja.

Rusija je upozorila Sjedinjene Države da se njihovi ratni brodovi drže podalje od Krima „za njihovo dobro“, nazivajući njihovo razmeštanje u Crnom moru provokacijom osmišljenom za testiranje ruskih živaca.

XS
SM
MD
LG