Dostupni linkovi

Dan nakon požara u 'Lipi', hiljadu migranata u jednom šatoru

Oko hiljadu migranata nalazi se u četvrtak, 24. decembra, u bivšem prihvatnom centru "Lipa", tridesetak kilometara od Bihaća, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine. Migranti trenutno borave u šatoru koji nije razmontiran, a gdje se dijelila hrana.

U "Lipi" se nalazi policija Unsko-sanskog kantona, ali nema nikoga iz međunarodnih organizacija. Najavljen je dolazak Crvenog krsta koji treba donijeti hranu za migrante.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je u srijedu, 23. decembra, donijela odluku o povlačenju osoblja iz kampa, najavljujući da prestaju sa svim servisima koje su proteklih osam mjeseci pružali migrantima u "Lipi". Nakon toga je izbio u kojem je izgorjelo nekoliko šatora, ali nije bilo povrijeđenih.

Delegacija Evropske unije u BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH su u odvojenim saopštenjima 23. decembra uputili poziv vlastima Usko-sanskog kantona i Grada Bihaća za privremeno otvaranje prihvatnog centra "Bira" u koju bi se smjestili migranti iz privremenog prihvatnog centra "Lipa" koji je tokom dana izgorio.

Skupština tog kantona je ranije na vanrednoj sjednici u Bihaću zaključila kako ne prihvata instrukcije Ministarstva sigurnosti o vraćanju migranata u nekadašnji migratski kamp "Bira".

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG