Dostupni linkovi

Vijeće ministara BIH: Uspostava privremenog migrantskog kampa 'Lipa'


Migrantski kamp Lipa blizu Bihaća (desembar 2020.)
Migrantski kamp Lipa blizu Bihaća (desembar 2020.)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) donijelo u ponedjeljak, 21. decembra, odluku o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata „Lipa“, na području Bihaća, na sjeverozapadu zemlje.

Planiran je montažni objekt kontejnerskog tipa i kapaciteta od 1500 osoba.

Vijeće ministara je zadužilo Ministarstvo sigurnosti da s Gradom Bihaćem riješi pravna pitanja u vezi s davanjem na korištenje lokacije „Lipa“ Službi za poslove sa strancima za uspostavljanje privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata.

Također, Ministarstvo je zaduženo da u suradnji s Gradom Bihaćem, Vladom Unsko-sanskog kantona (USK), Službom za poslove sa strancima, Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i drugim nadležnim institucijama, agencijama i organizacijama definira i potpiše memorandum o suradnji kojim se uređuju načini suradnje i pružanja međusobne pomoći s ciljem uspostavljanja centra „Lipa“.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je prolongirala za danas zatvaranje prihvatnog kampa za migrante "Lipa", koji se nalazi između Bosanskog Petrovca i Bihaća.

Rok je drugi put prolongiran zbog molbe koja je stigla iz nadležnih institucija BiH, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) predstavnici IOM-a.


Evropska unija (EU) upozorila je da je situacija sa migrantima u BIH “alarmantna”, nakon zatvaranja objekta u Lipi.

U zajedničkom saopštenju, koje su izdali evropski šef diplomatije Josep Borell (Žozep Borelj) i evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson (Ylva Johansson), kao i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi), pozvali su vlasti BiH da ostave po strani politčke interese i ponovo otvore centar u Biri i otvore pogon u Ciljugama kod Tuzle, na sjeveru BiH.


Za uspostavljanje privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata na lokaciji „Lipa“ koristit će se sredstva osigurana donacijama, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenom glasniku BiH.

Šatorski kamp „Lipa“, kapaciteta 1.000 osoba, otvoren je 21. aprila, a namijenjen je za smještaj muškaraca. U kampu su 1. decembra boravile 1.272 osobe, navodi se u saopštenju.


XS
SM
MD
LG