Dostupni linkovi

NUNS traži reakciju nadležnih na napade na reditelja i glumce predstave o Srebrenici


Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je napade, pretnje i uvrede kojima su poslednjih dana izloženi pozorišni reditelj, pisac i novinar Zlatko Paković i glumci u njegovoj predstavi “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo“.

Predstava je premijerno izvedena 24. septembra, u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD).

NUNS u saopštenju ukazuje da su napadi na Pakovića i glumce započeli u medijima bliskim vlasti, a da su se potom preselili i na društvene mreže.

„Smatramo da su i ovi izlivi mržnje posledica atmosfere nasilja i netrpeljivosti koju u našem društvu ponajviše kreira i podstiče vlast, ali i da su rezultat činjenice da se Srbija nikada nije suočila sa jezivim zločinima koji su tokom devedesetih počinjeni u njeno ime“, saopšteno je iz NUNS-a.

NUNS isitiče da su slobode mišljenja i izražavanja, kao i umetničke slobode garantovane Ustavom Republike Srbije i da „predstavljaju jednu od najznačajnijih demokratskih tekovina, koje odvajaju moderna društva od onih totalitarnih“.

Nakon premijere predstave o Srebrenici, Pakovića su prorežimski tabloidi optužili da je režirao “antisrpski pamflet”, a prozivani su i targetirani i glumci koji su učestvovali u komadu. U predstavi igraju Katarina Jovanović, Boris Milivojević, Ivan Jevtović, Vahid Džanković, Andreja Kargačin i Zlatko Paković.

Potom su, na račun Pakoviča i glumaca usledile i uvrede i pretnje od strane korisnika društvenih mreža.

„Zbog sumnje u izvršenje krivičnih dela, o napadima ćemo obavestiti nadležne organe od kojih zahtevamo da ispitaju sve okolnosti slučaja“, istakao je NUNS u saopštenju.

Reakciju nadležnih, prethodno je zatražio i producent predstave, nevladina organizacija Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

Predstavom “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo“ obeleženo je 25. godina od genocida u Srebrenici, gde su 11. jula 1995. snage Vojske Republike Srpske ubile više od 8.000 Bošnjaka. Kako su autori naveli, to je prva pozorišna predstava u Srbiji koja u svoj epicentar stavlja važno pitanje za društvo u Srbiji danas - priznanje genocida u Srebrenici.

Podsetimo da je dan nakon 24. godišnjice genocida u Srebrenici, 12. jula 2019. godine, u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu održan performans "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo", kao uvod u predstavu.

Tada je dvadesetak ljudi u majicama sa nacionalističkim simbolima i likom Ratka Mladića, osuđenog za genocid u Srebrenici i druge zločine, upalo na izvođenje performansa, sa namerom da ga prekinu.

Policija ih je izvela iz sale posle verbalnog sukoba sa rediteljem i glumcima, a performans je tada nastavljen uz obezbeđenje policije u civilu.

U Beogradu predstava o genocidu u Srebrenici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

XS
SM
MD
LG