Dostupni linkovi

Komandant Kfora obišao zaštićenu zonu Dečana


Manastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani

Komandant misije na Kosovu predvođene NATO-om, General-Major Mikele Risi (Michele Risi), posetio je u subotu, 16. avgusta, Specijalnu zaštićenu zonu Dečana, koja obuhvata Srpski pravoslavni manastir Visoki Dečani, versko mesto koje čuva KFOR, kao prvi odgovorni za bezbedonost.

Tokom posete, general Risi se sastao sa gradonačelnikom Dečana Baškimom Ramosajem u njegovoj kancelariji, na poziv lokalne opštine. Komandant KFOR-a takođe se sastao sa igumanom Savom Janjićem u manastiru.

Na oba sastanka razgovarano je o sveukupnoj situaciji u okolini, posebno u pogledu uticaja na bezbednost radova na putu R108 koji se proteže u blizini manastira Visoki Dečani.

General-major Risi potvrdio je nepristrasnu posvećenost KFOR-a da nastavi da doprinosi sigurnom i bezbednom okruženju i slobodi kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić objavio je na svom Tviter profilu da su 13. avgusta počeli radovi na putu "u zaštićenoj zoni".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je u 14. avgusta da će Beograd na narednom sastanku u Briselu od predstavnika Prištine i evropskih posrednika zatražiti "hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani".

XS
SM
MD
LG