Dostupni linkovi

Albanska lista Vučiću predala zahteve


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa predstavnicima izborne liste „Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina“, saopštila je Služba predsednika Republike za saradnju sa medijima.

„Predsednik je saslušao njihove predloge, zahteve i potrebe“, saopšteno je 14. jula u Beogradu.

Konsultacije za formiranje Vlade Srbije počele su u utorak nešto posle 10 sati u Predsedništvu u Beogradu razgovorom Vučića sa Šaipom Kamberijem, liderom liste "Albanska demokratske alternative - Ujedinjena dolina".

Šaip Kamberi rekao je posle razgovora da su predstavnici ove albanske liste Vučiću predali zahteve koje su godinama iznosili pred vladama Srbije.

“Posebno se radi o integraciji Albanaca u institucije sistema, državne institucije, problemima koji postoje u obrazovanju sa udžbenicima i nepriznavanjem diploma sa Kosova. Zatražili smo da po tom pitanju država nešto preduzme", izjavio je Kamberi.

On je naveo da je zatražena pomoć države za ekonomski nerazvijene opštine u kojima žive Albanci i dodao da će po dobijanju odgovora na sve zahtve razmotriti ponudu da budu deo nove Vlade Srbije.

“Pozitivan primer je to što je nedavno po Vučićevom nalogu u Bujanovcu i Preševu zaposleno 11 lekara Albanaca. Nadam se da će biti dobre nove političke volje u Beogradu da se sa albanskim predstavnicima razgovara u nivou rešavanja životnih problema", rekao je Kamberi.

On je naveo da su Albanci spremni da razgovaraju i sa budućim mandatarem i predsednikom srpske Vlade i zaključio da bi nacionalni sastav institucija u opštinama trebalo da odgovara strukturi stanovništva koje u njima živi.

Kako se navodi u saopštenju Službe predsednika Republike za saradnju sa medijima, predstavnici albanskih partija govorili su o nameri da se Albanci što više integrišu u institucije države Srbije i neophodnosti ekonomskog napretka, kako juga Srbije tako i cele države.

„Vučić je sa pažnjom saslušao njihove primedbe na funkcionisanje države i istakao da smo spremni da na različite načine pomognemo razvoju juga Srbije“, dodaje se u saopštenju.

Predsednik je informisao javnost da će predstavnike albanskih partija u narednih 14 dana obavestiti o daljem toku formiranja Vlade Srbije.

Kako su javile novinske agencije, nakon izjava posle ovog sastanka predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu Simo Spasić uzvikivao je "Tači, Haradinaj, Ljimaj, Veselji, zločinci!"

Za sredu je zakazan sastanak predsednika Srbije sa liderom Stranke slobode i pravde Muamerom Zukorlićem, a potom i sa liderom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom.

Za 17. Jul planirane su konsultacije sa liderom Srpskog patriotskog saveza Aleksandrom Šapićem, a za ponedeljak sa liderom socijalista i aktuelnim koalicionim partnerom Ivicom Dačićem.

U utorak će se Aleksandar Vučić oko nove Vlade Srbije konsultovati sa predstavnicima svoje Srpske napredne stranke.

XS
SM
MD
LG