Dostupni linkovi

Proruski separatisti u Ukrajini osudili novinara na 15 godina zatvora zbog špijuniranja


Stanislav Asejev
Stanislav Asejev

Proruski separatisti na istoku Ukrajine saopćili su u utorak da su novinara osudili na 15 godina zatvora nakon što ga je sud proglasio krivim za špijuniranje u ime ukrajinske obavještajne službe SBU.

Stanislav Asejev (30) nestao je u ukrajinskoj regiji Donjeck u junu 2017. godine, gdje je radio pod pseudonimom Ukrajinskog servisa Radija Slobodna Europa (RSE).

U izjavi Ureda državnog tužitelja u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck navedeno je da je Asejev prikupljao vojne informacije o separatistima i proizvodio materijale koji ih prikazuju u negativnom kontekstu.

Asejev se ujedno optužuje i za vrbovanje drugih ljudi radi prikupljanja obavještajnih podataka u ime Ukrajine.

Sud u augustu proglasio ga je krivim za niz optužbi, uključujući ekstremizam i špijunažu, te osudio na 15 godina zatvora, navodi se u izjavi.

Predsjednik Radija Slobodna Europa Jamie Fly osudio je kaznu Asejevu.

"Stas (Stanislav) je novinar i samo je pokušavao podići svijest o situaciji na istoku Ukrajine. Odluka je pokušaj separatista koji podržavaju Rusiju u Donjecku da uguše njegov snažni, neovisni glas. Stas bi trebao odmah biti pušten", naveo je Fly.

Ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je, kako se navodi, nezakonito zatvaranje Asejeva i "pseudo-osudu" te pozvalo Rusiju da hitno novinara pusti na slobodu.

Američka ambasada u Ukrajini je navela da je duboko zabrinuta.

"Pozivamo Rusiju i snage koje podržava da odmah oslobode njega i ostale Ukrajince koji su nepravedno privedeni", navodi se u izjavi na društvenim mrežama.

Kijevske snage bore se protiv proruskih separatista u regiji Donbasa na istoku Ukrajine od 2014. godine, u sukobu koji je odnio više od 13.000 života. Sporadične borbe se nastavljaju i pored sporazuma o prekidu vatre.

XS
SM
MD
LG