Dostupni linkovi

Fajon: Ukidanje viza za Kosovo nije na dnevnom redu EU


Tanja Fajon, europoslanica
Tanja Fajon, europoslanica

Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamenta i izveštač za vize u ovoj instituciji je potvrdila da Austrija kao predsedavajuća EU neće staviti na dnevni red glasanje o viznoj librealizaciji za Kosovo, te je tu situaciju ocenila “frustrirajućom”.

Fajon je izrazila strepnju da će se isti scenario desiti i u narednom predsedavanju – Rumuniji, zemlji koja ne priznaje kosovsku nezavisnost.

Prema Tanji Fajon, ni jedna od država koje će predsedavati u naredne dve godine, neće biti stanju da stavi na glasanje pitanje viza za Kosovo.

“Kosovski građani su opravdano ljuti”, rekla je Fajon u Briselu, govoreći o povezivanosti na Zapadnom Balkanu na konferenciji koju je organizovao brisleski think-tank, Friends of Europe.

“Ja ću prstom pokazati na vlade EU jer nisu u stanju ispuniti obećanje”, upozorila je Fajon.

Poslanici Evropskog Parlamenta su poslali otvoreno pismo predsedniku Evropskg Saveta i austrijskom Predsedništvu, putem kojeg se traži da se što pre izglasa vizna liberalizacija za kosovske građane.

“Kosovo ostaje jedina zemlja na Zapadnom Balkanu čiji građani i dalje moraju da dobiju vizu da bi putovali u zoni Šengen. Ovo stvara osećaj izolacije i utiče na svakodnevni život kosovskih građana. Mi smo već svedoci stvaranja cele generacije koja je potpuno odsečena od preostalog dela ujedinjenene I prosperitetne Evrope”, poručuje se u otvorenom pismu.

Pismo su potpisali 22 evroposlanika, a radi se o inicijativi Tanje Fajon i Edvarda Kukana koji su ovo pokrenuli posle potvrde da austrijsko predsedništvo neće razmatrati viznu liberalizaciju za Kosovu na decembarskom sastanku.

Inače ministri unutrašnjih poslova zemlja članica EU zasedaju 6. decembra u Briselu.

Kosovski političari su se nadali da će na ovom sastanku, ministri glasati o preporuci Evropske komisije da se ukine vizni režim za građane Kosova. Austrijsko predsedavanje neće staviti ovo pitanje na glasanje budući da ne postoji dovoljna politčka volja da se izglasa ukidanje viznog režima za Kosovo.

XS
SM
MD
LG