Dostupni linkovi

Gradonačelnik Šapca u SE o pritiscima na opozicione lokalne samouprave


Nebojša Zelenović
Nebojša Zelenović

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, predsednik Opštine Paraćin Saša Paunović i predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović, čelnici opozicionih lokalnih samouprava u Srbiji, čije su partije članice opozicionog Saveza za Srbiju, govorili su u Beogradu o predstojećem izlaganju u Strazburu, pred Komitetom za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope o pritiscima na opozicione lokalne vlasti u Srbiji.

Prvi čovek Šapca Nebojša Zelenović rekao je da će početkom novembra u Strazburu izvestiti Komitet za monitoring Saveta Evrope o pritiscima vladajuće koalicije, predvođene Srpskom naprednom strankom, na opozicione lokalne samouprave. Poziv mu je upućen nakon pisma koje je predsednik Opštine Paraćin Saša Paunović pre nekoliko meseci uputio Savetu Evrope. Zelenović je kazao da će u Strazburu govoriti o tome kako se pritiscima menja izborna volja građana posle izbora.

„Imate dva modela i ja ću o tome takođe pričati u Strazburu. Prvi je hapšenje. Posle izbora 2012. i nakon lokalnih izbora 2016. godine ukupno je u Srbiji uhapšeno 113 osoba u 48 lokalnih samouprava, od kojih su 34 osobe predsednici opština i gradonačelnici. Nakon hapšenja deset lica je odlučilo da pređe u vladajuću stranku“, rekao je Zelenović, dodavši da u 23 slučaja nema nikakvog epiloga, da o 16 slučajeva nije moglo da se dođe do informacije, da je u dva slučaja došlo do ukidanja presude i da su tri osuđujuće presude rezultat svega.

Pritisci na odbornike lokalnih skupština su, prema Zelenovićevim rečima, svakodnevni:

„Mi smo napravili posebnu službu koja prikuplja izjave svih odbornika u Skupštini grada i drugim skupštinama, koja će dokumentovati sve pritiske, sve pretnje i ucene da promene stranu. Inače, podsetiću vas da je to krivično delo“, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, dodavši da već šest i po godina postoje konstantni pritisci za promenu vlasti u gradu.

Presednik Opštine Paraćin Saša Paunović rekao je da je već odlučeno da će, nakon zasedanja u Strazburu 6. novembra, naredni sastanak Komiteta za monitoring Saveta Evrope biti održan u Beogradu, početkom februara sledeće godine. Do tada će, kako je rekao, inicirati dijalog sa predstavnicima vlasti u zemlji:

„Ja sam prošle nedelje uputio pismo Ministarstvu lokalne samouprave da razgovaramo o tome otvoreno u zemlji“, kazao je Paunović, dodavši da glavne probleme opozicionim lokalnim samoupravama predstavljaju izborna pravila, neformalni pritisci vlasti i zloupotreba institucija.

Upitan zašto žalbe upućuju Savetu Evrope, a ne organima u Srbiji, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je da je onemogućeno reagovanje nadležnih institucija jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić negira zvanične institucije:

„Mi smo više puta pokušavali da svoje probleme na lokalnom nivou rešimo kroz državne institucije, a na preko političkih partija. Nikada to nisam uspeo za ovih šest godina otkad je ovaj cunami zvani Aleksandar Vučić zavladao Srbijom jer mi od tada živimo u vanrednom stanju."

Zasedanje Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti pri Savetu Evrope zakazano je za 6. novembar.

Stanje lokalne demokratije u Srbiji bila je i tema razgovora na prethodnoj sednici Komiteta za monitoring u Istanbulu u junu, kojoj su prisustvovali Zelenović i Paunović, a kome je prethodio i sastanak sa premijerkom Anom Brnabić, koji nije doveo do rešenja.

XS
SM
MD
LG