Dostupni linkovi

Protest u Beogradu: 'Dosta nam je Informera'


Protest u Beogradu: Protiv jednoumlja i medijskog mraka
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Protest u Beogradu: Protiv jednoumlja i medijskog mraka

"Protiv jednoumlja i medijskog mraka", poruka je poslednjeg u nizu okupljanja građana pod nazivom “Protest protiv diktature” održanog u ponedeljak uveče u Beogradu.

Nakon blokade saobraćaja ispred zgrade Skupštine Srbije, kolona od oko dve stotine građana je posle kratkotrajne šetnje, protest nastavila na Terazijama gde je takođe bio obustavljen promet vozila. Nakon toga okupili su se pred sedištem provladinog tabloida “Informer”. Demonstranti su uz poklič “Onesvesti se” sedeći na kolovozu proveli dvadesetak minuta.

Dragomir Stojković, diplomac Filozofskog fakulteta u Beogradu, kaže za Radio Slobodna Evropa da "Informer" predstavlja "dominantan primer ostrašćenog i neobjektivnog medija koji isključivo radi u korist aktuelne vlasti".

“Neko im sa strane puni glavu lažima. Sve ono što mi na ulici predstavljamo i što radimo na ulici, oni objave, ali preokrenu. Svi znaju da je Vučić vlada 'Informerom' i šta god mi da izjavimo za taj list... Oni će napisati kako žele”, kaže Stojković.

Među okupljenim demonstrantima je i ovoga puta bilo i starijih građana. List papira sa porukom “Iza dece stoje keve” sa sobom je ponela Verica Marković, dečji psiholog čija su dvojica sinova, kako kaže, napustila Srbiju.

“Izgubili smo svaku nadu i šansu da živimo pristojno. Da se poštuje pravda, nešto da se poštuje. Neka čast, neko dostojanstvo, neko poštenje. Sve se srušilo. Ovde sam da bi naša deca dobila malo veću šansu da ostanu ovde”, rekla je Verica Marković.

Tokom ovog, dvadesetdrugog protesta po redu, bio je očigledan manji broj prisutnih građana u odnosu na okupljanja koja su prethodila uskršnjim praznicima. Međutim, oni najuporniji poput Jovane, studentkinje medicine, period do početka protestnih šetnji koristi kako bi se preslišavala naučenog gradiva.

“Želim da ukažem na opšte prisutan problem odlaska visokoobrazovanih mladih ljudi iz zemlje, koji su joj potrebni. Ali nemaju uslova da žive u uređenom društvu i rade ono u čemu su dobri. Ja planiram da ostanem ovde i utičem na promene. Zato sam i ovde na ulici”, kaže Jovana.

Od ove sedmice, kako su naveli studenti koji su predvodili šetnju, doći će do promene oblika protesta i pokretanja konkretnijih akcija. Blokada centra gradskog jezgra na Terazijama i boravak ispred zgrade u kojoj je sedište tabloida “Informer”, bio je prva od takvih akcija.

U narednim danima najavljeni su slični performansi i blokade saobraćajnica ispred zgrade Radio-televizije Srbije, lista Politika, televizije Pink, čiji rad oštro kritikuju, ali i ispred državnih institucija.

Oko stopedeset građana, mahom mladih, protestovalo je i u Novom Sadu. Okupljeni su prošetali centralnim ulicama grada uz pištaljke i transparente sa porukama „Besplatno zdravstvo“, „Učiteljice su uz studente“, „Ko misli da mu je dobro, neka trpi“.

„Ovi protesti, kako god se oni završili, već su nešto postigli. Izašli smo na ulice, pokazali smo da se ne bojimo i da nećemo stati kao i to da nas ima, da je otpor tu i da nećemo da ćutimo“, rekao je društveni aktivista Miran Pogačar i pozvao građane da se pridruže protestima koji su najavljeni u narednim danima u prestonici.

Protesti koji traju više od dvadeset dana bili su i jedna od tema razgovora u Briselu između Johanesa Hana, evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje i Ivice Dačića ministra spoljnjih poslova Srbije.

Demonstranti, koji od 3. aprila protestuju u gradovima širom Srbije, između ostalog traže smenjivanje "političke elite" na čelu sa premijerom i izabranim predsednikom Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smenjivanje članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija i razrešenje "svih korumpiranih funkcionera".

Među zahtevima su zaštita radnika i poboljšanje radnih prava, kao i departizacija društva.

XS
SM
MD
LG