Dostupni linkovi

Pariz: Napadač na aerodromu Orli ubijen, aviosaobraćaj preusmeren


Traga se i za mogućim saučesnicima napadača
Traga se i za mogućim saučesnicima napadača

Pripadnici francuskih snaga bezbednosti ubili su čoveka koji je pokušao da oduzme oružje vojniku u patroli na aerodoromu Orli u Parizu, saopštili su zvaničnici, a prenosi BBC.

Muškarac je ubijen u jednoj od prodavnica na južnom terminalu aerodoroma.

Niko od putnika i zaposlenih na aerodoromu nije povređen, ali je aerodrom u subotu prepodne kompletno zatvoren, a francuske vlasti su ocenile ovaj događaj kao “izuzetno ozbiljan incident”.

Kako je rekao francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drian, napadač je prišao patroli na aerodromu i pokušao da oduzme oružje jednom od vojnika pripadnika vazdušnih snaga, među kojima je bila i žena.

Le Drian je rekao da je napadač ženu odgurnuo na pod i probao da joj otme oružje ali da je ona uspela da ga spreči, kao i da su obojica policajaca u patroli otvorila vatru na njega da zaštite nju i ostale ljude na aerodromu.

Zvaničnici su rekli da je napadač, star 39 godine, bio na listi radikalizovanih pojedinaca za praćenje i da je bio umešan u pucnjavu nekoliko sati ranije na severu Pariza.

On je, kako se navodi, u ranijem incidentu zaustavljen na kontrolnom punktu, pucao na policiju a zatim pobegao u automobilu koji je kasnije pronađen u jednom od južnih predgrađa Pariza.

Veruje se da je do aerodoroma Orli došao drugim, takođe ukradenim, automobilom.

Kako navode francuski mediji, napadač je imao kriminalni dosije, u kome je, između ostalog, i oružana pljačka.

Regionalna uprava navela je u tviter poruci da su stručnjaci za eksploziv proverili mesto napada.

Ipak, provera bezbednosti aerodoroma je i dalje u toku, a traga se i za mogućim saučesnicima napadača.

Policija kaže da on nije nosio nikakav eksploziv.

Policija je upozorila građane da se drže podalje od policijskog kordona
Policija je upozorila građane da se drže podalje od policijskog kordona

Orli se nalazi 13 kilometara južno od Pariza i drugi je po veličini aerodrom u francuskoj prestonici.

Policija je upozorila građane da se drže podalje od policijskog kordona, a one koji nameravaju da putuju sa Orlija, savetuje se da pronađu alternativne aranžmane, pošto su svi letovi za i sa aerodroma suspendovani.

Hiljade ljudi evakuisano je sa aerodroma, a aviosaobraćaj je preusmeren na drugi pariski aerodrom - Šarl de Gol. U subotu popodne saobraćaj na aerodoromu Orli počeo je postepeno da se normalizuje.

Motivi napadača još nisu poznati.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG