Dostupni linkovi

Kovačević: 'Južni tok' i slični projekti malo verovatni na Balkanu


Dijelovi plinovda "Južni tok"
Dijelovi plinovda "Južni tok"

Aleksandar Kovačević, viši naučni saradnik Oksfordskog instituta za čvrsta i fosilna goriva, za “Zašto?” analizira mogućnost izgradnje novog plinovoda unutar BiH ili revitalizacije projekta ruskog plinovoda “Južni tok”, o čemu je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik govorio nakon povratka iz Moskve, kada je odbio mogućnost povezivanja sa hrvatskim plinovodom.

  • Negativan prinos

Ukupna potrošnja plina u celom regionu Balkana je vrlo mala i čini mali deo ukupne potrošnje energije.

Ukupnom potrošnjom energije dominiraju lignit i ogrevno drvo uz nešto hidroenergije i nafte.

Pored toga, potrošnja plina je ekonomski neodrživa: plin se koristi za grejanje, toplu vodu, proizvodnju đubriva i vrlo malo industrijske upotrebe.

Drugim rečima, potrošnja plina ima negativan ekonomski prinos.

  • Primamljivo

Međutim, potrošnja plina za grejanje velikih gradova (Sarajevo, Istočno Sarajevo, Zagreb, Slavonski Brod, Beograd i drugi) čini ove gradove vrlo osetljivim u pogledu sigurnosti snabdevanja u zimskom periodu.

Shodno tome, tranzit plina izgleda vrlo primamljivo, kako sa stanovišta naplate tranzitnih taksi, tako i sa stanovišta političkog pritiska na onoga ko živi u gradu koji zavisi od tranzita.

  • Propisi

Logično je da svi u regionu pokušavaju da dođu u priliku da obavljaju tranzit plina a da istovremeno sami ne zavise od bilo koga drugog.

To ni geografski ni geometrijski ni pravno nije moguće.

Propisi Evropske Unije i Energetska povelja to ne dozvoljavaju.

  • Infrastruktura

Pretpostavka da Ruska Federacija želi da izbegne plaćanje tranzita u Ukrajini sa ciljem da plaća iste ili veće trazitne rente nekim drugim zemljama (na Balkanu) isto tako nije realna.

Iz svih ovih razloga, postojeća plinska infrastruktura se koristi jako malo a maksimalno korišćenje se dešava tek nekoliko dana godišnje.

Nije verovatno da se u tim uslovim desi bilo koja veća investicija.

XS
SM
MD
LG