Dostupni linkovi

Netanyahu traži od 'odgovornih nacija' sankcije za Iran


Britanska premijerka Theresa May i izraelski premijer Benjamin Netanyahu u Londonu 6. februara 2017.
Britanska premijerka Theresa May i izraelski premijer Benjamin Netanyahu u Londonu 6. februara 2017.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je "odgovorne nacije" na slijede američkog predsjednika Donalda Trumpa i uvedu sankcije Iranu.

Netanayahu je to izjavio prilikom susreta sa britanskom premijerkom Theresom May u Londonu u ponedjeljak.

"Iran želi da istrijebi Izrael, želi da osvoji Bliski istok, prijeti Evropi, prijeti Zapadu, prijeti svijetu. I izvodi provokaciju za provokacijom", rekao je Netanyahu, dodajući da je zato pozdravio nove sankcije koje je američki predsjednik Donald Trump uveo Iranu.

May je međutim branila nuklerni sporazum. Portparolka britanske premijerke navela je da je May ponovila svoju podršku nuklearnom sporazumu sa Teheranom, kojem se snažno protive i Trump i Netanyahu, ali je navela da postoji potreba za "rigoroznim nadzorom" iranskog ponašanja.

"Ono što se sada dešava je da nuklerni sporazum treba primijeniti prema dogovoru, i mi takođe moramo biti oprezni prema uspostavljnom modelu ponašanja Irana ka destabilizaciji regiona".

Kako je saopšteno May je takođe rekla izraelskom premijeru da nastavak izgradnje naselja na okupiranoj teritoriji, na kojoj se Palestinci nadaju da će uspostviti nezavisnu državu podriva povjerenje u regionu.

XS
SM
MD
LG