Dostupni linkovi

Većina britanskih poslovnih lidera smatra Brexit negativnim za svoje tvrtke


Slika britanske premijerke Therese May i trenutnog tečaja za važnije strane valute
Slika britanske premijerke Therese May i trenutnog tečaja za važnije strane valute

Više od polovine britanskih poslovnih lidera izjasnilo se da bi izlazak iz Europske unije (EU) imao negativan utjecaj na njihove tvrtke, dok većina ostalih tvrtki vjeruje da bi preživjeli tu promjenu, prema rezultatima istraživanja, prenosi Reuters.

Britansko gospodarstvo pokazalo se snažnije nego što se očekivalo otkako je održano glasovanje za Brexit u lipnju prošle godine, ali je istraživanje Ipsos Mori pokazalo da bi više od 100, od ispitanih 500 vodećih tvrtki u državi glasovalo za izlazak iz bloka.

Prema istraživanju, više od dvije trećine ispitanika već je poduzelo akcije kako bi odgovorilo na situaciju ukoliko dođe do Brexita, uključujući i rezervne planove i analizu utjecaja različitih odnosa Britanije nakon pregovaranja sa EU, a deset posto njih se izjasnilo da bi izmjestilo svoje poslove izvan Britanije.

Britanski poslovni lideri bili su među glavnim pristalica članstva u Europskoj uniji, tvrdeći da će pristup jedinstvenom tržištu koje broji 500 milijuna ljudi omogućiti razvoj njihovih tvrtki kao i ekonomije u budućnosti.

Međutim, istraživanje je pokazalo da, gledajući dugoročno, za njih ne bi bio problem da se prilagode Brexitu, gdje se 32 posto ispitanika izjasnilo da bi njihovo poslovanje imalo pozitivne efekte nakon Brexita u roku od pet godina.

XS
SM
MD
LG