Dostupni linkovi

Rumunija pohvaljena za reformu pravosuđa ali ostaje pod nadzorom


Antivladini protesti u Bukurestu
Antivladini protesti u Bukurestu

Evropska komisija pohvalila je desetogodišnje napore Rumunije usmerene na nepovratnu reformu pravosuđa ali i ukazala na nekoliko nedostataka koje Bukurešt tek treba da ukloni.

Pravosudni sistemi Rumunije i Bugarske 2007. godine, kada su postale članice Evropske unije, nisu bili u skladu sa standardima EU i bili su toliko izloženi korupciji da građani dve balkanske zemlje nisu mogli u punoj meri da uživaju svoja EU prava.

Evropska komisija dobila je zadatak da im pomogne da isprave nedostatke i uspostavljen je Mehanizam za saradnju i verifikaciju (CVM) i utvrđen niz merila na onovu kojih će se pratiti napredak.

CVM je sada u desetoj godini i, iako Rumunija tokom tih deset godina članstva u EU stalno napreduje, jedan broj pitanja i dalje je sporran.

U novom izveštaju u sklopu CVM Evropska komisija nije mogla da zaključi "da su merila u ovoj fazi potpuno i zadovoljavajuće ispunjena".

Ipak, u izveštaju se ukazuje da se pozitivan trend uočen 2014. i 2015. nastavlja i da je, uprkos izvesnom usporavanju poslednjih godina, Rumunija ostvarila značajan napredak ka dostizanju evropskih standarda.

Kako navodi EK, praćenje Rumunije kroz Mehanizam neće biti ukinuto u ovoj fazi ali će do toga doći ako Bukurešt bude sledio preporuke iz novog izveštaja.

Rumunija je takođe pohvaljena zbog broja uticajnih političara kojima je presuđeno, što se tumači kao znak da ni visoki funkcioneri nisu imuni pred zakonom.

XS
SM
MD
LG