Dostupni linkovi

Papa kardinalima: Nulta tolerancija za seksualno zlostavljanje


Poglavar Katoličke crkve papa Franjo
Poglavar Katoličke crkve papa Franjo

Papa Franjo poručio je biskupima širom svijeta da se moraju pridržavati politike nulte tolerancije prema seksualnom zlostavljanju djece čiji su vinovnici sveštenici, moleći kako je rekao, "za oproštaj grijeha koji nas sve sramoti".

"Želio bih da podsjetim na našu potpunu posvećenost obavezi da osiguramo da se takvi zločini nikada više ne ponove u našim sredinama" naveo je papa.

U pismu upućenom 28. decembra, a koje je Vatikan objavio u ponedjeljak, papa Franjo je naveo:

"Crkva priznaje grijehe svojih članova, koji su nanijeli patnju i bol maloljetnim osobama koje su seksualno zlostavljali sveštenici. To je grijeh koga se mi stidimo", navodi papa u pismu.

On je pozvao biskupe da preduzmu sve neophodne mjere i zaštite djecu na sve načine.

"Jasno i nedvosmisleno ovdje treba da postoji nulta tolerancija", rekao je papa.

Papa Franjo je od svog postavljenja 2013. godine, preduzeo više mjera da se iskorijeni seksualno zlostavljanje u Katoličkoj crkvi i da se zaštite djeca.

Međutim, udruženja žrtava smatraju da nije učinjeno dovoljno, posebno po pitanju krivične odgovornosti biskupa koji su tolerisali seksualna zlostavljanja i prikrivali ih.

Papa je u 2015., naredio suđenje i otpuštanje iz crkvene službe poljskog nadbiskupa optuženog da je plaćao seks maloljetnicima u Dominikanskoj Republici.

Godinu dana ranije papa je oformio komisiju u Vatikanu, koju su činile čak i neke žrtve, da savjetuje lokalne crkvene zajednice kako da spriječe zlostavljanja. Neki članovi komiisije su se pak žalili na sporost promjena u crkvi.

Sveti otac, je takođe odobrio uspostavljanje tribunala u Vatikanu koji će suditi biskupima optužnim za pokrivanje sekualnog zlostavljanja unutar crkve ali i za nesprječavanje tih zlodjela, no taj prijelog za sada naišao na prepreke.

Crkvena zlostavljanja u Katoličkoj crkvi na vidjelo su izašla 2002. godine, kada je otkriveno da su američki biskupi sveštenike zlostavljače samo slali iz jedne u drugu parohiju, umjesto da ih izbace iz crkvene službe.

Nakon toga su slični skandali otkriveni u crkvama širom svijeta, a desetine miliona dolara je plaćeno na ime reparacije za žrtve.

XS
SM
MD
LG