Dostupni linkovi

Observatorija: Oko 10.000 civila napustilo istočni Alepo


Prorežimske sirjiske snage u Šejh Saedu, delu istočnog Alepa koji su preuzeli od pobunjenika 12. decembra 2016.
Prorežimske sirjiske snage u Šejh Saedu, delu istočnog Alepa koji su preuzeli od pobunjenika 12. decembra 2016.

Više od 10.000 civila napustilo je istočni Alepo u prethodna 24 sata i otišlo u dijelove grada koje kontrolišu sirijske vladine snage, saopćila je u ponedjeljak Sirijska observatorija za ljudska prava.

Time je ukupan broj raseljenih civila porastao na 130.000 otkako su režimske snage sredinom novembra pokrenule ofanzivu u cilju osvajanja istočnih dijelova grada pod vlašću pobubnjenika, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Vladine snage u ponedjeljak su osvojile kvart Alepa Šejh Saed, zauzimajući tako 90 posto istočne polovine grada koja je nekada bila pod vlašću pobunjenika, saopćila je ranije posmatračka grupa sa sjedištem u Britaniji.

Direktor opservatorije Rami Abdel Rahman izjavio je da su uslijed napredovanja vladinih snaga neki kvartovi tog sjevernog sirijskog grada praktično ostali brez civilnog stanovništva.

Drugi po veličini sirijski grad Alepo podijeljen je od 2012. godine između vladinih snaga na zapadu i pobunjenika na istoku grada.

U manje od mjesec dana u velikoj ofanzivi sirijske vojske i milicija u savezništvu s njom osvojena je većina Alepa pod pobunjeničkom vlašću, prenosi agencija AFP.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG