Dostupni linkovi

Dodik: Ne vjerujem da će Ivanićeva inicijativa dovesti do rezultata


Predsjednik RS Milorad Dodik i predsjedavjući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić
Predsjednik RS Milorad Dodik i predsjedavjući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić

Predsjednik Republike Spske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da nema ništa protiv incijative da bošnjački političari u Sarajevu treba da naprave iskorak ka Beogradu za unapredjenje odnosa dvije zemlje, ali da ne vjeruje da će to dovesti do rezultata.

Upitan o incijativi koju je nedavno pokrenuo predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Dodik je rekao da su se bošnjački političari i ranije sastajali ali da to nije dalo rezulata.

"To nije naša (Saveza nezavisnih socijaldemokrata) incijativa", rekao je za Televiziju B92 predsjednik RS, koji je i lider SNSD

Prema njegovim riječima, bošnjački političari su se i ranije sastaji, ali "oni nemaju faktičku moć da predstavljaju BIH".

"Neka se sastaju, nemam ništa protiv", rekao je Dodik.

Ivanić je nedavno rekao da situacija na Balkanu "dominantno zavisi od odnosa u trouglu Zagreb-Sarajevo-Beograd" i da bi smirivanje napetosti u tim odnosima imalo vrlo pozitivne implikacije po cio region.

On se založio za trojni sastanak lidera BiH, Hrvatske i Srbije, ali i naveo da od takvog susreta ne očekuje mnogo, već da se pokaže da ključni ljudi tri zemlje mogu sjesti zajedno i u "normalnoj atmosferi" popričati o političkim temama i stvoriti malo pozitivniju sliku o međusobnim odnosima.

XS
SM
MD
LG