Dostupni linkovi

OPEC dogovorio smanjenje proizvodnje nafte


Sudijski ministar energetike Halid al-Falih na sastanku zemlja izvoznica nafte OPEC, u sjedištu organizacije u Beču 30. novembra 2016.
Sudijski ministar energetike Halid al-Falih na sastanku zemlja izvoznica nafte OPEC, u sjedištu organizacije u Beču 30. novembra 2016.

Članice Organizacije zemalja proizvodjača nafte (OPEC) postigle su u srijedu dogovor o smanjenju proizvodnje nafte prvi put poslije osam godina, što je izazvalo nagli skok cijene nafte.

Kako navodi Reuters, Saudijska Arabija se spremila da prihvati "veliki udarac" na proizvodnju i saglasila sa rivalskim Iranom na zamrzavanje izvoza na nivo prije sankcija.

OPEC će smanjiti proizvodnju za 1,2 miliona barela na 32,5 miliona barela dnevno, rekla su dva delegata na ministarskom sastanku OPEC-a u Beču.

Poslije više sedmica napetih pregovora, tri najveća proizvođača - Saudijska Arabija, Irak i Iran, razriješila su razlike oko tereta smanjenja.

Izgleda da je Saudijska Arabija prihvatila da Iran kao specijalni izuzetak može povećati proizvodnju na 3,9 miliona barela dnevno, prenio je Bloomberg i navodeći da sporazum treba da uključi i dodatno smanjenje od oko 600.000 barela dnevno među zemljama koje nijesu u OPEC-u.

Današnji sporazum će pomoći članicama OPEC-a koje su u velikim finansijskim problemima zbog pada cijena nafte u prethodne dvije godine, kao što su Venecuela i Libija, ali i američkim proizvođačima koji su obustavili proizvodnju nafte iz škrljica, neisplativu po niskim cijenama.

Cijena američke nafte je skočila za 6,9 odsto na 48,3 dolara po barelu, dok je nafta Brent poskupela za 7,4 posto na 49,8 dolara po barelu.

Neformalni sporazum u OPEC-a iz septembra o smanjenju proizvodnje bio je doveden u pitanje zbog rivaliteta Saudijske Arabije i Irana.

Iran je ranije bio odmah iza Saudijske Arabije po proizvodnji nafte u OPEC-u, ali su višegodišnje sankcije zbog nuklearnog programa srezala prodaju iranske nafte, dok su ostali u kartelu povećavali svoju proizvodnju.

Ukidanjem sankcija ove godine, Iran nastoji da povrati udio u tržištu dok traži od Saudijske Arabije da se odrekne dobitaka za koje smatra da su bile na njegovu štetu.

XS
SM
MD
LG