Dostupni linkovi

Tito ostaje u Zagrebu, antifašisti pozdravljaju


Pogled na Trg maršala Tita, Zagreb
Pogled na Trg maršala Tita, Zagreb

Antifašisti pozdravljaju što je većina u radnom tijelu zagrebačke Gradske skupštine odbila prijedlog Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) da se se ime Trgu maršala Tita u središtu Zagreba promijeni u Kazališni trg. HDZ je u nedostatku odgovora na konkretne probleme hrvatskih građana pokušao iznova otvoriti ideološke podjele, ocjenjuju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Pola godine pred lokalne izbore, u situaciji kada su socijaldemokrati kao stožerna stranka lijevog centra bez lidera i još se oporavljaju od izbornog poraza, HDZ je pokušao kapitalizirati na prijedlogu da se jedan od najljepših trgova u centru Zagreba – Trg maršala Tita – preimenuje u Kazališni trg, i neslavno propao u tom pokušaju.

Njihov prijedlog da se ta tema uvrsti u dnevni red zagrebačke Gradske skupštine odbijen je na samom početku postupka, na raspravi u skupštinskom Odboru za imenovanje ulica i trgova.

Zagrebački HDZ-ovci su bijesni, a ljevica se raduje što je ta, kako kažu, katastrofalna inicijativa propala već u startu.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin u izjavi za RSE podsjeća da Tito ima ulicu ili trg u 75 svjetskih metropola.

"S obzirom da je Josip Broz Tito ušao u svjetsku povijest, s obzirom na to u koliko gradova postoje ulice i trgovi koji nose njegovo ime, bilo bi katastrofalno da ga u Republici Hrvatskoj, dakle u zemlji u kojoj je ponikao, izbrišemo i izopćimo iz hrvatske povijesti, jer ako bi to učinili, to je – rekao bih – posljednji korak do konačnog obračuna sa antifašizmom u Hrvatskoj", ističe Habulin.

Franjo Habulin: To je posljednji korak do konačnog obračuna sa antifašizmom u Hrvatskoj
Franjo Habulin: To je posljednji korak do konačnog obračuna sa antifašizmom u Hrvatskoj


Bez Milanovića na čelu stranke, socijaldemokrati su mnogo jasniji oko Tita i antifašizma.

"Maršal Tito apsolutno zaslužuje trg u Zagrebu", navodi za RSE Ranko Ostojić, potpredsjednik SDP-a i jedan od kandidata s najviše šansi na skorim izborima za šefa stranke.

"S obzirom na značenje maršala Tita koji je predvodio antifašiste u borbi i za oslobođenje moje Dalmacije i za pripojenje Hrvatskoj onih dijelova koji su joj bili oduzeti, on apsolutno zaslužuje da taj trg ostane. Također, ne treba izjednačavati antifašizam i poslijeratno razdoblje u kome su se eventualno dogodili neki zločini. Pogotovo za to nisu krivi svi oni partizani i partizanke koji su poginuli. Smatram da je maršal Tito apsolutno zaslužio trg", ocjenjuje Ostojić.

Habulin misli da je motiv zagrebačkog HDZ-a da iziđe s prijedlogom da s Titu oduzme trg u središtu Zagreba bio dodvoravanje desnici i radikalnoj desnici pred skore lokalne izbore u proljeće.

Ostojić procjenjuje da se radi samo o novoj varijanti starog HDZ-ovog obrasca za manipuliranje hrvatskim građanima.

Ranko Ostojić: U pitanju je HDZ-ov obrazac za manipuliranje građanima
Ranko Ostojić: U pitanju je HDZ-ov obrazac za manipuliranje građanima


"Od HDZ-a uvijek možete očekivati takve stvari – pokušaj probnog balona da opet skrenu na te ideološke teme, da pokušaju kroz promjenu imena ulica ponovno otvoriti one nepotrebne podjele. Ja mislim da HDZ nemajući odgovor na neka druga pitanja, itekako želi tu temu staviti u fokus", riječi su Ranka Ostojića.

HDZ je posebno bijesan na zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji predlaže da se organizira referendum istoga dana i na istim biračkim mjestima kada u proljeće budu lokalni izbori, pa neka građani sami odluče žele li da Josip Broz i dalje ima svoj trg u srcu Zagreba.

O ovom Bandićevom prijedlogu Franjo Habulin komentira riječima: "Smatram da to pitanje ne bi trebalo više nekada postaviti! Ali, ako već postoje podjele vezane uz ime Trga maršala Tita – a postoje – onda je možda bolja varijanta upravo referendum građana grada Zagreba".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG