Dostupni linkovi

Bugajski o regionu: Kontinuitet sa Clinton, korak unazad sa Trumpom


Januš Bugajski iz Centra za strateške i međunarodne studije u Washingtonu za Radio Slobodna Evropa anlizira šta bi izbor demokratske kandidatkinje Hillary Clinton ili njenog republikanskog rivala Donalda Trumpa značio za Zapadni Balkan.

  • Nepopularnost
    Ovo su veoma neobični izbori jer su oba kandidata veoma nepopularna. Svaki drugi republikanski kandidat bi pobijedio Hillary Clinton i svaki drugi demokratski kandidat bi pobijedio Donalda Trumpa.

  • Lični napadi
    Imali smo kampanju sa dva nepoplarna kandidata, sa puno ličnih napada, uglavnom od strane Trumpa, i nije dovoljno pažnje posvećemo pitanjima njihovih politika. Izbori traju već predugo, od predizbora, i mislim da je mnogim Amerikancima već dosta.​

  • Kontinuitet
    Mislim da je vrlo jasno da bi Hillary Clinton bilja bolja za Balkan i za Kosovo jer bi ona osigurala kontinuitet Obamine politike. Ona bi također željela da “okonča misiju”, drugim riječima da pomogne Kosovu da uđe u međunarodne institucije, da osigura da postane funkcionalna zemlja koja se bori protiv korupcije i koja pokušava ograničiti ruski uticaj u regionu.

  • Poništavanje
    S druge strane, Trumpovo predsjedništvo je vrlo nejasno i nepredvidljivo. Za njega se vjeruje da ima bliske poslovne veze sa Rusijom, izbjegavao je kritikovanje Putina, NATO je opisao kao potencijalno zastario.

    Tako da ima mnogo strahovanja da bi izbor Trumpa mogao voditi ka poništavamju svega što je postignuto u posljednjih desetak godina.
XS
SM
MD
LG