Dostupni linkovi

Makedonski grad Veles: U službi Trampa


Trampa su izabrali zato što su smatrali da je najzanimljviji i da će doneti najviše posjeta na sajtove
Trampa su izabrali zato što su smatrali da je najzanimljviji i da će doneti najviše posjeta na sajtove

Makedonski grad Veles sa oko pedeset hiljada stanovnika centar je sajtova koji prenose propagandističke vesti o američkom predsedničkom kandidatu Donaldu Trampu.

"Počeo sam da radim na internet sajtu o Donaldu Trampu jer sam student i nisam imao posla, pa sam mislio da ću zaraditi novac na takav način", rekao nam je u telefonskom razgovoru student iz Velesa koji je insistirao da ostane anoniman.

Trampa su izabrali zato što su smatrali da je najzanimljviji i da će doneti najviše posjeta na sajtove.

Naš sagovornik je istakao da je zarađivao dovoljno za jednog studenta, ali da je prekinuo da radi na tom projektu u avgustu ove godine, jer je u međuvremenu našao stalniji posao, ali i zato što je mnogo ljudi otvorilo slične sajtove i više nije imao toliko zarade kao prije.

On kaže da je njegov glavni motiv bio isključivo finansijska zarada.

Informacije su dobivali od stranih sajtova, ali su koristili i makedonske izvore, pa su ih prevodili.

Nisu mnogo pazili da li su te informacije verodostojne, bitno im je bilo da li je vest dovoljno intrigantna i da li bi donijela klikove. Nisu objavljivali samo vesti za koje je bilo očigledno da su lažne i namerno naduvane.

Informacije o ovim sajtovima su zanimljive i velikim svetskim medijima. Nedavno je o tome pisao britanski Guardian, a sada, nekoliko dana pre izbora u SAD, i BuzzFeed je imao priču o "veleskom" slučaju.

Urednik jednog informatičkog portala u Makedoniji Viktor Dano kaže da se sve ovo radi zbog novca i da to nije održiv biznis, već je su u pitanju urbani mitovi i američki san da postanes bogat preko noći radeći na internetu.

"Ne verujem da se radi o političkim interesima, već da je razlog verovanje da ukoliko otvoriš internet sajt odmah ćeš imati mnogo reklama i zaradićeš novac. Oni uvek koriste senzacionalizam, u ovom slučaju Donalda Trampa, da bi privukli što veću publiku. Ali to što rade je kriminal, jer kradu tuđe sadržaje, prave plagijat vesti i prezentuju lažne informacije. To su apsolutno lažne vesti i nisu u domenu parodije, već su kompletno namenjene širenju teorija zavera", komentariše Dano.

Dano kaže da nije aktuelan samo Tramp, već da postoje sajtovi ovog tipa i o drugim temama, kao što su zdrava hrana, fitness ili sport, odnosno sadržaji koji se lako kradu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG