Dostupni linkovi

Rim: Renzi s čelnim ljudima EU o migrantskoj krizi


Matteo Renzi
Matteo Renzi

Evropski dužnosnici dolaze danas i sutra u Rim kako bi razgovarali o talijanskoj zabrinutosti i njihovim prijedlozima vezanim uz migrantsku krizu , te kako bi papi Franji predali uglednu evropsku nagradu Charlemagne.

Talijanski premijer Matteo Renzi će zajedno spredsjednikom Evropske komisije Jean-Claude Junkerom, predsjednikom Evropskog vijeća DonaldomTuskom, predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Schulzom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel održati konferenciju o budućnosti EU-a u dvorani muzeja Kapitola, gdje je potpisan Rimski ugovor 1957.

S više od 28.500 migranata iskrcanih od početka godine, što je broj usporediv s onim 2014. i 2015., Italija je ponovno postala glavni mediteranski ulaz otkako je zatvorena balkanska ruta i sklopljen kontroverzni sporazum o vraćanju u Tursku novih pridošlica u Grčku.

Papa Franjo vjerojatno će spomenuti tu temu u petak na audijenciji s trojicom dužnosnika EU-a te potom s Angelom Merkel kao i u važnom govoru na svečanoj dodjeli nagrade Charlemagne, koju će primiti u podne.

Ta je nagrada, koja svake godine odaje priznanje za "izniman doprinos evropskom ujedinjenju", dodijeljena Papi za "njegovo ohrabrivanje i poruku nade u mir i zajednički život" u Evropi, objasnio je u decembru njemački grad Aachen koji nagradu dodjeljuje od 1950.

XS
SM
MD
LG