Dostupni linkovi

AP o izborima u Srbiji: Rusija ili Zapad


Ilustracija
Ilustracija

Izborni uspeh ekstremno desničarskih partija mogao da omete ambicije Srbije u evropskim integracijama, ali i da destabilizuje region rasparčan ratovima 90-ih godina, navodi agencija Asošiejtid pres pod naslovom "Srpski izbor uoči ključnog glasanja: Rusija ili Zapad".

Američka agencija piše da je srpski konzervativni premijer Aleksandar Vučić, za koga se očekuje da ostane na vlasti, rekao da će njegova vlada nastaviti evropske integracije, ali da će zadržati bliske odnose s Moskvom.

Vučić je suočen s jačanjem opozicije ekstremno desničarskih grupa koje traže savez samo s Rusijom, navodi AP dodajući da je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj najavio da će nedeljne izbore pretvoriti u referendum o EU i vezama s Rusijom.

"Proruska propaganda je u punom zamahu uoči izbora. Mediji na srpskom u ruskom vlasništu pristrasno prenose događaje kao podrška grupama koje služe ruskim interesima; proruske grupe organizuju skupove protiv EU i NATO, nacionalistički zvaničnici kritikuju Zapad dok obećavaju ekonomsku obnovu zajedno s 'našom braćom Rusima', a prokremljski trolovi reaguju u velikom broju na svaki događaj", navodi AP.

Mnogi Srbi se osećaju žrtvama Zapada i više godina posle NATO bombardovanja, a ne vide realnu korist od dugih pristupnih pregovora za članstvo u EU. Za njih su bliski odnosi s Rusijom atraktivnija opcija, ocenjuje AP koji navodi da o divljenju ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i Rusiji u celini svedoči i njegova figura u muzeju voštanih figura.

Direktorka muzeja u Jagodini Jelena Bulatović kaže da je Putin glavna atrakcija tog muzeja. Na pitanje zašto je figura veća nego predsednik Rusije u stvarnosti ona je odgovorila: "Nismo mogli da dozvolimo da neki srednjoškolac stane pored figure i shvati da je viši od Putina".

S ulaskom istočnoevropskih zemalja u EU i NATO - Crna Gora je poslednja dobila poziv da uđe u zapadnu vojnu alijansu - Moskva se muči da zadrži ekonomsko, političko i socijalno prisustvo u regionu, a Srbija izgleda kao glavna meta Kremlja u nastojanju da zadrži neku vrstu "tampon zone" za širenje uticaja Zapada, navodi AP.

Ruske investicije u Srbiji su skromne u poređenju s EU, ali je trgovinska razmena u porastu i ankete pokazuju da Srbi Moskvu smatraju najvažnijim saveznikom.

Iako većina Srba veruje da su standardi življenja i demokratije viši na Zapad nego u Rusiji - i pre bi živeli i radili na Zapadu nego u Rusiji, jasna većina bi pozdravila rusko vojno pristustvo u Srbiji i podržala pravni sistem i spoljnu politiku Moskve, navodi AP pozivajući se na ankete.

XS
SM
MD
LG