Dostupni linkovi

Orešković nakon razgovora sa papom nada se bržoj kanonizaciji Stepinca


Tihomir Orešković, premijer Hrvatske
Tihomir Orešković, premijer Hrvatske

Premijer Hrvatske Tihomir Orešković u Vatikanu se susreo se s papom Franjom. U polusatnom razgovoru razmotrili su kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca, migrantsku krizu te položaja Hrvata u BiH.

Orešković ke papi darovao "Hrvatski misal", objavljen 1531., štampan glagoljskim pismom na hrvatskome crkvenoslavenskom jeziku s elementima starohrvatskoga.

Premijer Orešković je rekao da je sa papom razgovarao o kardinalu Stepincu te je izrazio nadu da će postupak kanonizacije početi ovog ljeta i što prije završiti.

Pozdravio je i papinu odluku da se u taj postupak uključi Srpska pravoslavna crkva.

"Kardinal Stepinac je dio našeg identiteta", izjavio je Orešković novinarima nakon polusatnog susreta sa Svetim Ocem u četiri oka.

U razgovoru o migrantskoj krizi Orešković rekao da je Hrvatska prema izbjeglicama pokazala humanost.

"Kazao sam i da smo spremni sada preuzeti 500 izbjeglica iz Turske", dodao je.

"Kroz Hrvatsku je na putu prema zapadnoevropskim bogatim državama prošlo oko pola miliona migranata. Razgovarali smo i o tome što cijela Evropa može učiniti u vezi s tim pitanjem. Evropa je krenula u rješavanje tog pitanja. Nadam se da ćemo naći rješenje", kazao je hrvatski premijer.

Orešković je od pape Franja zatražio potporu i za Hrvate u Bosni i Hercegovini, kako bi bili ravnopravni s ostalim narodima i vjerama, ističući stratešku važnost tog pitanja za Hrvatsku, ali takođe dodajući i stabilizirajući učinak pitanja ravnopravnosti triju naroda na regiju

Potvrdio je novinarima da je, nakon što je to učinila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, pozvao papu da posjeti Hrvatsku.

XS
SM
MD
LG