Dostupni linkovi

Erdogan: Više od 5000 kurdskih militanata ubjeno od jula


Sa jednog od poprišta sukoba PKK i turskih snaga sigurnosti u Dijarbakiru u martu 2016.
Sa jednog od poprišta sukoba PKK i turskih snaga sigurnosti u Dijarbakiru u martu 2016.

Turske snage sigurnosti od jula su ubile više od 5000 militanata koji pripadaju zabranjenoj Radničkoj partiji Kurdistana (PKK), od kada je dvogodišnje primirje između vlasti u Ankari i PKK propalo u julu 2015., objavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan u ponedjeljak.

Kako navodi Reuters, ove brojke ukazuju na velike gubitke te organizacije koja od 1984., vodi kampanju sa autonomiju uglavnom kurdskog regiona na jugoistoku zemlje.

Erdogan je takođe rekao da je u istom perodu ubjeno 355 pripadnika turskih snaga bezbjednosti, prenosi agencija Anadolija.

Nasilje na jugoistoku Turske buknulo je od jula, kada su počeli sukobi snaga sigurnosti sa mladim krilom PKK, poznatim kao Patriotski revolucionarni pokret mladih (YDG-H) u gusto naseljenim urbanim centrima. Ovi sukobi se smatraju najsmrtonosnijim peridom u tri decenije dugoj kurdskoj pobuni.

U ponedjeljak je izabrani lokalni zvaničnik u Sariorenu, u provinciji Sanilufra ubjen nakon što su osumnjičeni militanti oteli njegov automobil, obajvili su izvori sigurnosti. Tri vojnika su poginula u toj eksploziji.

Isti izvori su naveli da je 25 PKK militanata ubijeno u gradovima Nusajbin, Sirnak i Juksekova u sukobima tokom proteklog vikenda.

XS
SM
MD
LG