Dostupni linkovi

Papa osudio anesteziranu svijest Evrope prema izbjeglicama


Papa Franjo, arhivska fotografija
Papa Franjo, arhivska fotografija

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo osudio je u petak uveče tokom završne molitve na Veliki petak prema Gregorijanskom kalendaru "anesteziranu svijest" Evrope prema izbjeglicama.

"Sredozemno i Egejsko more su postala nezasita grobna mjesta i slika naše bezosjećajne i utrnule, anestezirane svijesti", rekao je papa tokom molitve u rimskom Koloseumu kritikujući zatvaranje "granica i umova" pred prilivom izbjeglica i migranata.

Papa je osudio sveštenike pedofile navodeći da su umjesto odustanja od praznih ambicija takvi "nevjernici izabrali put oduzimanja časti i dostojanstva nevinih".

Nekoliko desetina hiljada vjernika okupilo se u petak uveče u rimskom Koloseumu gdje je papa prošao Put krsta na Veliki petak uoči Uskrsa.

Papa je pored ogromnog metalnog krsta na podijumu rimskog amfiteatra slušao besjedu koju je napisao italijanski kardinal Galtijero Baseti.

Drveni križ su ove godine nosili dva Sirijca, jedna Ruskinja, jedna Kineskinja i državljanin Centralnoafričke Republike. Duž Puta krsta pročitano je 14 molitvi kao što nalaže biblijska tradicija koja Velikim petkom obilježava Kristovu pasiju i njegovu smrt.

XS
SM
MD
LG