Dostupni linkovi

Đukanović: Realno je da CG bude u NATO-u do sredine 2017.


Milo Djukanović
Milo Djukanović

Crna Gora može realno da očekuje da će do sredine 2017. godine postati članica NATO-a, izjavio je crnogorski premijer Milo Djukanović.

"Nakon što je Crna Gora dobila poziv u NATO, počela je nova faza - pregovori o ulasku, koji se sada uspješno vode. Očekujem da će se završiti za mjesec, mjesec i po dana. Poslije toga će početi procedura ratifikacije u parlamentima, članicama Alijanse o članstvu Crne Gore. Po iskustvu drugih zemalja, možemo realno da očekujemo da će do sredine 2017. godine Crna Gora postati punopravna članica NATO-a", rekao je Djukanović u sinoćnjem intervjuu ruskoj TV Dožd (TV KIša).

On je kazao da bi ulazak Crne Gore u EU i NATO značio sigurniju garanciju bezbjednosti za Crnu Goru i druge države Zapadnog Balkana.

Na pitanje da li strahuje da njegova želja da zemlja bude stabilna može da poremeti odnose sa Rusijom, Djukanović je odgovorio da se Crna Gora sa poštovanjem odnosi prema više nego tri stotine godina dugoj historiji odnosa sa Rusijom, ali da "ima pravo i sposobna je da sama odredjuje svoj put u budućnost".

Rekao je da to što Crna Gora vidi svoju budućnost u EU i NATO "nije usmjereno ni protiv koga, a znači ni protiv ruskih partnera".

XS
SM
MD
LG