Dostupni linkovi

Karamarko i Petrov: Orešković novi mandatar hrvatske Vlade


Tihomir Orešković
Tihomir Orešković

Predjsednik HDZ Tomislav Karamarko i lider "Mosta" Božo Petrov potvrdili su da je kandidat za nestranačkog mandatara Tihomir Orešković nekadašnji predsjednik Uprave Plive.

Orešković je rođen 1966. u Zagrebu. Diplomirao je hemiju na Univerzitetu u Kanadi, na kojem je 1991. završio i MBA usmjeren na finansije i informacijske sisteme.

Profesionalnu karijeru započeo je 1992. u proizvodnji farmaceutske kompanije Eli Lilly u Kanadi, u kojoj je obnašao i različite funkcije u oblasti finansija i međunarodnog poslovanja, uključujući Latinsku Ameriku i Aziju, a iz te kompanije odlazi s pozicije direktora za odnose s državnom administracijom i ekonomske poslove.

Karijeru nastavlja u Novopharmu u Kanadi, danas članici Teva grupe, na poziciji potpredsjednika zaduženog za razvoj poslovanja i proizvode te glavnog finansijskog direktora.

Plivi se pridružio 2009. kao glavni finansijski direktor za istočnu Evropu, a 2010. imenovan je na poziciju glavnog financsijskog direktora za regiju EMIA (istočna Europa, Mediteran, Izrael i Afrika).

Uskoro postaje i predsjednik Uprave Plive, a od 1. septembra prošle godine obnaša funkciju glavnog finansijskog direktora vlasnika Plive, kompanije Teva Evropa.

XS
SM
MD
LG