Dostupni linkovi

Kosovske vlasti zadovoljne što su ispunile 87 od 95 EU kriterijuma


Za kosovske vlasti uspjeh je to što je Kosovo od 95 kriterijuma za liberalizaciju viza, ispunilo 87. Kako bi Evropska komisija predložila ukidanje viznog režima, Kosovo mora da ispuni još osam kriterijuma koji se tiču pravosuđa i organizovanog kriminala, javalja dopisinik RSE.

Prvi zamjenik premijera, Hašim Tači, u današnjoj reakciji bio je nešto blaži od one od 15. decembra. On je kazao da usvajanje pozitivnog izveštaja o napretku Kosova ka liberalizaciji viza dolazi nakon ispunjenja “takoreći svih demokratskih kriterijuma”.

“Kosovo je obećalo da će ispuniti sve obaveze koje proističu iz povog procesa. Čestitam građanima Republike Kosova na procesu liberalizacije viza i zahvaljujem se našim evropskim partnerima na pozitivnoj oceni”, kazao je on.

Tači je ranije ove nedelje izrazio “duboko razočarenje zbog besmislenog kašnjenja EU" da Kosovu liberalizuje vize, navodeći da tako nešto pospešuje ekstremizam u zemlji i frustraciju među narodom.

On se pozvao da zaključke Evropskog saveta o paketu o proširenju, u kojem se nije predvidelo ukiranje viznog režima.

“Ovo kašnjenje EU za liberalizaciju viza Kosovu smatram teškom provokacijom i rezultat je nesposobnosti i nedostatka političke volje rukovodstva u Briselu”, napisao je tada Tači.

Evropski komesar za migraciju, unutrašnja pitanja i državljanstvo Dimitris Avramopoulos,izrazio je uverenje da će Kosovo uskoro biti u poziciji da ispuni sve preostale zahteve, kako bi komisija predložila ukidanje viznog režima.

“Nadam se da će to biti moguće početkom 2016. i to treba biti cilj Kosova”, kazao je Avramopoulos.

XS
SM
MD
LG