Dostupni linkovi

Peking: Moguć sukob kineskih i američkih brodova


Admiral kineske mornarice Vu Šeng Li upozorio je svoje američke kolege da bi eventualni susret njihovih snaga mogao prerasti u sukob, javili su državni mediji, dva dana nakon što je američki razarač plovio blizu kineskih veštačkih ostrva u Južnom kineskom moru.

Admiral Li razgovarao je sat vremena sa američkim admiralom Džonom Ričardsonom, prenela je danas novinska agencija "Sinhua".

Razgovor je usledio nakon što je u utorak, 27. oktobra, američki ratni brod uplovio u prostor od 22 kilometra od veštačkih ostrva u spornom arhipelagu Spratli.

Kineske vlasti nisu intervenisale i samo su upozorile američki brod da bi takav potez mogao biti tretiran kao "provokacija".

Peking je kasnije pozvao američkog ambasadora i osudio pretnju kineskoj suverenosti.

"Ako SAD nastave da provode ovakve opasne, provokativne akcije, to bi moglo da dovede do `ozbiljnih situacija` između naših snaga, i na moru i u vazduhu, gde bi čak i manji indicenti mogli prerasti u sukob", rekao je admiral Li.

Peking tvrdi da polaže suvereno pravo na gotovo čitavo Južno kinesko more, koje je strateški značajan plovni put kroz koji se transportuje trećina svetske nafte.

XS
SM
MD
LG