Dostupni linkovi

Zagreb: Izložene do sada neobjavljene fotografije grobnica Srebreničana


Dosad neizložene fotografije britanskoga fotografa Tima Lovelessa, koji je s istražiteljskim timom Haaškoga suda fotografirao iskapanje masovnih grobnica oko Srebrenice dok su prikupljali dokaze za suđenja na Haaškom sudu, mogu se vidjeti na izložbi koja je u petak navečer otvorena u Galeriji Klovićevi dvori.

Izložba je otvorena uoči 11. srpnja "Dana sjećanja na genocid u Srebrenici" koji je Europski parlament proglasio u siječnju 2009. godine, a u povodu 20. obljetnice genocida u Srebrenici koji se dogodio između 13. i 19. srpnja 1995. godine, kad su 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubili pripadnici Vojske Republike Srpske i paravojne formacije Škorpioni.

Izložba je zajednički projekt Galerije Klovićevi dvori, SENSE - Centra za tranzicijsku pravdu Pula i Documente - Centra za suočavanje s prošlošću.

Njome se prvi put javnosti predstavljaju Lovelessove potresne crno-bijele fotografije koje je snimio 1999. i 2000. godine, a prikazuju tijela žrtava onako kako su zatečena u masovnim grobnicama.

U sklopu izložbe predstavljen je i dio postava SENSE - Dokumentacijskog centra Srebrenica (Memorijalni centar Srebrenica Potočari), te dio bogate audiovizualne dokumentacije koju je za vrijeme više od dva desetljeća rada Haaškog suda prikupila novinska agencija SENSE, u kojoj su i snimke iz srpnja 1995. godine prikazane u haaškim sudnicama, fotografije mjesta zločina i zračne snimke, vojni dokumenti postrojbi koje su sudjelovale u napadu na Srebrenicu.

XS
SM
MD
LG