Dostupni linkovi

Govor Federice Mogherini u Parlamentu BiH


Federica Mogherini se obraća Parlamentu BiH
Federica Mogherini se obraća Parlamentu BiH

Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine izjavila je kako je državni parlament u ponedjeljak usvojio istorijsku izjavu o evropskom putu BiH. Mogherini je kazala kako se radi o odluci koja izražava želju građana Bosne i Hercegovine da zemlja ostvari napredak na svom evropskom putu.

"Želim da vam čestitam svima na glasu koji ste dali u prilog evropskoj budućnosti“, poručila je Mogherini.

Prema riječima visoke predstavnice za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Bosna i Hercegovina je zemlja nevjerovatnih različitosti, bogate istorije i duge tradicije i tolerancije. Istovremeno, kako je rekla Mogherini, zemlja i društvo su podijeljeni što ne smije dovesti do izostanka djelovanja.

Mogherini u obraćanju Parlamentu BiH, foto: Midhat Poturović
Mogherini u obraćanju Parlamentu BiH, foto: Midhat Poturović

„Tragedije sa početka devedesetih ne mogu biti mjerilo za budućnost u kojoj će ova zemlja rasti i razvijati se. Ova zemlja ima mnoštvo potencijala za budućnost i evo prilike da se ti potencijali iskoriste. Građani ove zemlje žele snažniju privredu, bolje povezivanje putem interneta, željeznica, autoputeva. Građani žele ljepšu budućnost i sadašnjost. Ovdje sam danas da vam pružim našu podršku i da vidim konkretne pomake koji su ostvareni na evropskom putu“, navela je Mogherini.

​Mogherini je rekla i kako ne postoji luksuz da se ponavljaju iste političke greške i isti politički zastoj kakav je bio u prošlosti. Ona je poručila bh. vlastima da pogledaju susjede u regionu koji, prema njenim riječima, napreduju, te da je vrijeme i za Bosnu i Hercegovinu da ostvari pomake na osnovu dobre saradnje u okviru parlamenta, ali i na entitetskim nivoima.

„Naredni koraci zahtijevaće jednu jasnoću u političkom djelovanju i koordinisane napore svih institucija. Vi se međusobno morate usaglasiti oko puta zemlje ka Evropskoj uniji i morate konkretno djelovati. Politički lideri su uvjeravali mene, a putem mene i EU, da imaju političku volju i opredjeljenje za provođenje neophodnih reformi koje će BiH omogućiti pripremu za buduće članstvo u Evropskoj uniji. Vaše usvajanje pisane Deklaracije u parlamentu omogućava Bosni i Hercegovini da konačno napravi odlučne korake bliže Evropskoj uniji. Nemam sumnje da i BIH ima priliku da da svoj značaj i doprinos zahvaljujući svojoj istoriji, kulturi i tradiciji čime će se okončati podjele na evropskom kontinentu. Ovo bi mogao biti ključni istorijski trenutak za sve nas“, navela je Mogherini.

Evropska predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku kazala je da će lično izvijestiti ministre vanjskih poslova zemalja članica EU o tome šta je BiH do sada uradila. To će, kako je navela, omogućiti diskusiju za stupanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BIH sa EU.

Mogherini sa članovima Predsjedništva BiH, foto: Midhat Poturović
Mogherini sa članovima Predsjedništva BiH, foto: Midhat Poturović

„Međutim, to je tek početak. To je prvi korak i vama je jasno da će biti potrebno uraditi još dosta toga prije donošenja publikacije za članstvo. U sadašnjem trenutku ovaj parlament i sve druge institucije u ovoj zemlji moraće se fokuisrati na sve druge aktivnosti. Navešću neke - izazovi će biti hitno djelovanje za ključne ekonomske i socijalne mjere u okviru Sporazuma za rast i zapošljavanje. To su bitna pitanja, imajući u vidu tešku socio-ekonomsku situaciju u zemlji. Nezaposlenost i dalje predstavlja veliki izazov. Mislim da poticaj za prave reforme treba biti podatak da je 60% mladih ljudi u ovoj zemlji nezaposleno. To nisu reforme koje od vas traži Brisel, to je nešto što građani žele da vide. Reforme se moraju postići u saradnji investitora, poslodavaca i radnika. Nadalje, tu su mjere za uspostavljanje funkcionalne tržišne ekonomije, jačanje pravne države, procesa pomirenja, jačanje administrativnih kapaciteta, kako bi se unaprijedli efikasnost vaših institucija na svim nivoima“, navela je Mogherini.

Mogherini je kazala i da jedan od prioriteta treba biti uspostavljanje funkcionalnog mehanizma koordinacije koji se tiču EU, a što je ključno u kontekstu pripreme za buduće članstvo i sredstava koja su dostupna od Evropske unije.

„Uspjeh zavisi od zajedničkih ciljeva svih stranaka i predstavnika koji će zajedno raditi na unapređenju socio-ekonomske situacije u zemlji i napretku na evropskom putu. Ova lista prioriteta nije konačna. Tu će biti i druge reforme koje idu u prilog vašim građanima, a podrazumijevaju funkcionalnost svih nivoa vlasti. Još ću jednom ponoviti. Evropska unija je za ovu zemlju i mislim da moje današnje prisustvo je signal ovakvog opredjeljenja. Ovo je jedina zemlja koju sam po drugi put posjetila u ova tri mjeseca koliko sam u ovoj poziciji. Ne želimo samo da vi uspijete, želimo i da mi da mi budemo uspješni, jer je vaš uspjeh i naš uspjeh, ali odgovornost je na vama, upravo ovdje u ovoj zgradi. Možete računati na nas, računajte na Evropsku uniju i našu podršku na ovom teškom, ali izuzetno važnom putu“, poručila je Frederka Mogherini, visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost.

Uoči obraćanja u bh. Parlamentu, Frederika Mogherini razgovarala je i sa članovima Predsjedništva BiH, predstavnicima Vijeća ministara BiH, te entitetskim zvaničnicima.

XS
SM
MD
LG