Dostupni linkovi

Vlast brani dogovor sa Kinezima, opozicija tvrdi: Ugovor kolonijalan


Crna Gora je pred istorijskom odlukom o tome da li će započeti posao vijeka – izgradnju autoputa od Jadrana prema granici sa Srbijom, odnosno prve i najteže dionice od 42 kilometra od Podgorice do Kolašina, za koju će se zadužiti preko 800 miliona eura, a ukupni troškovi za tu dionicu iznosiće opreko milijardu i sto miliona eura. U crnogorskom parlamentu je već nekoliko dana u toku rasprava o tome, da li će ovim poslom doći do ekonomskog prosperiteta zemlje ili će država ući u bankrot i dužničko ropstvo.

Poslanici raspravljaju o ključnoj političkoj odluci čije će se posljedice osjećati u narednih nekoliko decenija. Da li započeti gradnju dionice autoputa od Podgorice do Kolašina u dužini od 42 kilometra pod uslovima koje je dogovorila Vlada sa kineskom Eksim bankom i kineskim izvođačem radova.

Koliko je ovaj projekat rizičan po državne finansije, da li je isplativ, da li će omogućiti ekonomski prosperitet ili državu uvesti u bankrot?

Sve su to pitanja koja su otvorena i parlamentu iako, prema dosadašnjoj raspravi postoji većina u Skupštini koja će podržati ovu odluku.

„Vrlo ozbiljno smo prišli ovom poslu svjesni svih rizika koji ovakav posao ima. Usvajanjem Zakona o autoputu i njegovim objavljivanjem u Službenom listu Crne Gore, zajedno sa Ugovorom o projektovanju i izgradnji i Ugovorom o kreditu, te dosstavljanjem obavještenja kineskoj strani, stvaraju se uslovi za početak rada na izgradnji prvog autoputa u Crnoj Gori“, naveo je ministar saobraćaja Ivan Brajović.

Tokom rasprave iskristalisali su se argumenti za prihvatanje ugovora sa bankom i građevinskom kompanijom iz Kine kao što su: autoputem će se izbjeći sadašnja Jadranska magistrala kroz kanjon Morače gdje je u posljednjih 40 godina poginulo 1200 ljudi uglavnom građana Crne Gore; projekat će povezati sjever i jug države, ali i Crnu Goru sa regionom i Evropom; kredit za izgradnju je povoljan sa svega 2% kamate, a veliki dio crnogorske operative će biti uposlen na izgradnji prioritetne dionice.

Poslanici vladajuće koalicije kao i predstavnici ministarstva ukazali su na prednosti i povoljnosti izgradnje.

„Izbjegavanje kanjona Morače, siguran sam da će povećati broj gostiju iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Kosova. Eto većeg prihoda za nas i turističku ponudu“, naglasio je Tarzan Milošević.

"Da će izgradnja autoputa posebno ove prioritetne dionice zaustaviti migracije stanovništva sa sjevera Crne Gore. Da ćemo izgradnjom ovog autoputa i ove dionice naši prioritetni ciljevi razvoja doći do izražaja, a to je razvoj turizma, poljoprivrede odnosno proizvodnja zdrave hrane“, konstatovao je Obrad Mišo Stanišić.

Gdje je plan?

Sve opozicione stranke su se pozitivno izjasnile o potrebi Crne Gore da uđe u izgradnju prvog autoputa, međutim otvorili su pitanje pod kojim uslovima.

Da li je opravdano zadužiti se preko milijardu i sto miliona za dionicu od četrdesetak kilometara, iz kojih izvora će se vraćati novi dugovi kao i dosadašnji javni dug od skoro dvije milijarde eura, da li Vlada namješta posao vijeka sebi bliskim tajkunskim firmama, otvoreno je pitanje djelova ugovora o zaduženju kojima se država odriče suverenosti u slučaju spora i prepuštanje odluka kineskom sudu, te da li će zaduživanje uticati na ekonomske kriterijume za članstvo u Evropskoj Uniji.

Poslanici Socijalističke narodne partije i Demokratskog fronta Aleksandar Damjanović i Slaven Radunović su skeptični.

„Ali nema te Vlade koja će nas izvaditi iz teškoća ako ovaj projekat ode u pogrešnom smjeru. Gdje je plan za prekoračenje troškova gradnje i rokova?", pitao je Aleksandar Damjanović.

"Da li ovaj 'sveti put' može da se plati onoliko koliko je neko zamislio. Ne! Nama put treba ali za novac za koji stvarno treba da košta“, naveo je Slaven Radunović.

U pojedinim trenucima rasprava je je dobijala na žestini. Branko Radulović, potpredsjednik parlamenta je otvorio pitanje svrhe ogromnog zaduživanja i oštro kritikovao namjeru Vlade:

„Zašto krijete, da nema ni jedan ekonomski indikator koji pokazuje da su te investicije isplative. Ministre, vi što radite je bruka i sramota. Sa 500 miliona mi možemo povezati čitavu Crnu Goru“, rekao je Branko Radulović.

I Nebojša Medojević je ocjenio da se radi o koruptivnom ugovoru, da će opozicija orgazovati proteste u slučaju usvajanja, a da ukoliko bude sklopljen ugovor opozicija Kinezima neće ništa platiti kada dođu na vlast:

„Vlada u kojoj će biti Demokratski front neće platiti ni centa kineskoj korporaciji. Ovo je ugovor koji ima elemente korupcije, ima elemente štetnosti, ovo je nepošten ugovor, nepošten posao, gdje će lokalni tajkuni i vrh crnogorske vlasti da uzmu 500 miliona eura. I šta mislite damo ti mirno da gledamo? Da se vi bogatite i punite, a mi da vam se smješkamo? Nego će opozicija vrlo brzo morati ubrzo da se suoči sa ovim bolesnim pljačkaškim sistemom. Izaći ćemo na ulice, protestovaćemo protiv ovakve vlasti. Ne možete ugovarati ovakve kolonijalne ugovore“, naglasio je Medojević.

Ministar Brajović je pozvao poslanike da razgovaraju argumentima:

„Tamo gdje ste navikli da razgovarate o pričama o korupciji razgovarajte s njima kako god hoćete. Sa timom koji je odgovorno radio ovaj posao ne možete tako da razgovarate. Možete davati samo ocjene argumentovano, a ne nikakve paušalne ocjene.“

XS
SM
MD
LG