Dostupni linkovi

Kosovo: Objavljeni konačni rezultati izbora


Centralna izborna komisija objavila je konačne rezultate parlamentarnih izbora od 8. juna. Demokratska partija Kosova (PDK) Hashima Thacija osvojila je 30.38 % glasova, odnosno 37 poslaničkih mandata.

Demokratski savez Kosova (LDK) Ise Mustafe, osvojio je 25.24% glasova, odnosno 30 mandata, Samoopredeljnje (VV) Albina Kurtija dobio je 13.59 % glasova i 16 mandata, Alijansa za budućnost Kosova (AAK) Ramusha Haradinaja 9.54 % glasova i 11 mandata, Srpska lista 5.22% glasova i 9 mandata, Inicijativa (Nisma) Fatmira Limaja, dobila je 5.15 % glasova odnosno 6 mandata u Parlamentu Kosova. Izborni prag od 5% nije prešla Alijansa novo Kosovo (AKR) Behxheta Pacollija, inače, dosadašnjeg koalicionog partnera Hashima Thacija.

Predstavnici manjinskih zajednica u Skupštini Kosova od 120 mesta imaju 20 garantovana. Deset takvih je za srpsku zajednicu. U ovom slučaju 9 mesta pripada Srpskoj listi, a jedno Progresivnoj demokratskoj stranci.

Od preostala 10 mandata, tri pripadaju bošnjačkoj zajednici, Koalicija Vakat sa osvojenih dva mandata i Nova Demokratska Stranka sa jednim osvojenim mestom; Turska demokratska partija Kosova (KDTP) ima dva mandata, i predstavnici Aškalija imaju dva mesta i predstavnici Roma, Egipćana i Goranaca po jedno.

Nakon objavljivanja konačnih rezultata sledi zakonski rok za žalbe, a posle toga rezultati se sertifikuju. Potom sledi konstituisanje institucija, najpre Skupštine, pa potom Vlade.

Sa političkog aspekta, partijski blok dosadašnje opozicije LDK,AAK i Nisma izjasnili su se da neće ući u koaliciju sa pobedničkom partijom te su najavili da će oni formirati vladu obzirom da imaju većinu u Parlamentu, odnosno potreban 61 glas.

Konačnu reč će ipak dati Ustavni Sud Kosova, od kojeg je predsednica Atifete Jahjaga zatražila interpretaciju članova koji se odnose na mandatara za formiranje Vlade nakon izbora.

XS
SM
MD
LG