Dostupni linkovi

Dan žalosti u Ukrajini


Kijev, protest ispred ambasade Rusije
Kijev, protest ispred ambasade Rusije
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko proglasio je nedelju, 15. juni, Danom žalosti zbog smrti 49 vojnika, koji su poginuli u napadu proruskih separatista na vojni transportni avion. On je, istovremeno, poručio i da će kazniti odgovorne za obaranje aviona

Petro Porošenko, predsednik Ukrajine
Petro Porošenko, predsednik Ukrajine
​Porošenko je zatražio "detaljnu analizu razloga" koji su doveli do eventualnih propusta službe bezbednosti i nagovestio da će odmah biti otpuštanja. On je, takođe, naredio sazivanje Veća za nacionalnu bezbjednost i odbranu povodom najnovijeg razvoja događaja na istoku zemlje, prenosi Itar-Tass.


Proruski separatisti u subotu su kod grada Luganska oborili ukrajinski vojni transportni avion, i tada je stradalo 49 ljudi. Avion iljušin-76 prevozio je opremu, hranu i vojnike.

Kancelarija glavnog državnog tužilaštva Ukrajine potvrdila je u subotu da je prilikom obaranja ogromnog vojnog transportnog aviona stradalo 49 ljudi, dok je jedan ukrajinski zvaničnik rekao da je ova cifra "preliminarna".

U iljušinu-76 (IL-76), koji su pred zoru oborili proruski separatisti, bilo devet članova posade i 40 vojnika, precizirala je kancelarija na svojoj inetrenet stranici i dodala da je pokrenula krivičnu istragu po osnovu zakona o borbi protiv terorizma.

Avion je oboren dok se približavao aerodromu kod grada Lugansk. Aerodrom drže vladine trupe dok je najveći dio Luganska u rukama separatista, koji su nedavno proglasili nezavisnost ove oblasti od Ukrajine i zatražili njeno pripajanje Rusiji.

Obaranje aviona osudili su Bela kuća, evropskli lideri i generalni
sekretar Ujedinjenih Nacija Ban Ki Mun.

Ispred ruske ambasade u Kijevu u subotu uveče se okupilo oko 300 ukrajinskih demonstranata koji su istakli zastavu Ukrajine i prevrnuli nekoliko ruskih diplomatskih vozila.

Tom prilikom je na zid ambasade bačen Molotovljev koktel, ali je požar brzo ugašen.


Ministarstvo spoljnih poslova rusije uputilo protest, ukazujući na nedostatak policijskog odgovora i zahtevajući da Kijev preduzme mere u zaštiti diplomata. Napad na ambasadu Rusije u Kijevu osudile su i SAD, koje su pozvale ukrajinske vlasti da poštuju Bečku konvenciju po kojoj je obavezno osigurati bezbednost diplomatskih predstavništava.


Merkel i Oland telefonom s Putinom

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland razgovarali su s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o krizi u Ukrajini.
Merkelova je izrazila zabrinutost zbog obaranja ukrajinskog vojnog aviona, pri čemu je poginulo 49 ljudi, naglašavajući da taj incident ilustruje hitnost prekida vatre, prenosi Rojters.

Merkelova je apelovala na Rusiju da efikasno kontroliše granicu prema Ukrajini i stopira slanje oružja i boraca preko nje, kao i da iskoristi svoj uticaj kod proruskih snaga kako bi se okrenuli primirju.

U odvojenom saopštenju francuske vlade, Jelisejska palata naglašava važnost prekida vatre u istočnoj Ukrajini.

Istovremeno, šef francuske diplomatije Loran Fabijus je, nakon telefonskog razgovora s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, izjavio kako Francuska ocenjuje da je "suštinski važno da se u Ukrajini stvore uslovi za prekid vatre".

"Podvukao sam da je susstinski vazzno da se stvore uslovi za prekid vatre, dok je situacija na istoku zemlje i dalje vrlo nestabilna", navodi se u saopštenju Fabijusa.
Francuski ministar je poručio i da je "važno da se obezbedi zaštita diplomatskih predstavništava".

NATO objavio satelitske snimke ruskih tenkova

U međuvremenu, NATO je objavio satelitske snimke koji daju dodatnu težinu tvrdnjama Kijeva da separatisti u istočnoj Ukrajini koriste tenkove, koji su poslednjih dana dopremljeni iz Rusije.

Snimci prikazuju tri ruska tenka na transporterima u vojnom konvoju blizu ukrajniske granice 11. juna. NATO zvaničnici navode da nema sumnje da je reč o istom vojnom konvoju koji je prešao granicu i ušao u Ukrajinu kasnije tog dana.

Prethodno su Sjedinjene Američke Države objavile da je Rusija proruskim separatistima na istoku Ukrajine isporučila tenkove i bacače raketa, opremu koja je zadnjih dana prelazila granicu između dve zemalje
XS
SM
MD
LG