Dostupni linkovi

Han: Pomoć za Srbiju kao da je članica EU



Srbija će za otklanjanje štete od poplava dobiti pomoć EU potpuno ravnopravno kao da je zemlja članica Unije, izjavio je danas u Briselu evropski komesar za regionalni
razvoj Johanes Han.

Posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem i ministarkom zaduženom za evrointegracije Jadrankom Joksimović, Han je podvukao da je već sad izvesno da će Srbija moći da dobije sredstva iz Fonda solidarnosti EU jer je, kako je istakao, procenjeno da je šteta od poplava znatno veća od praga neophodnog da zemlja podnese zhatev za dobijanje tih sredstava.

Han je naglasio da će i iz drugih izvora, uključujući i IPA fond za zemlje koje se pripremaju za članstvo u EU, Srbija takođe dobiti finansijsku podršku.

Šef srpske diplomatije Dačić istakao je da je sada najvažnije da se što pre tačno i u saradnji sa Evropskom komisijom utvrdi kolika je šteta i šta tačno treba najpre uraditi da se obnovi oštećena infrastruktura i položaj poplavama ugroženog stanovništva.

Nezavnično se u EK procenjuje da bi kada je reč o Fondu solidarnosti Srbija mogla dobiti pomoć na osnovu novog mehanizma, odnosno oko dva odsto od procenjenog praga za podnošenje zahteva za pomoć (175 miliona) plus šest odsto od ostatka sume do procenjene ukupne štete.

Takođe, Evropska komisija istovremeno ubrazano radi na tome da Srbiji i BiH obezbedi sredstva iz neiskorišćenog fonda IPA.
XS
SM
MD
LG