Dostupni linkovi

Dva kandidata na predsedničkim izborima u Egiptu



Na predsednickim izborima u Egiptu koji se održavaju 26. i 27. maja nadmetaće se dva kandidata - bivši komandant vojske Abdel Fatah el Sisi i levičar Hamdin Sabahi.

Očekuje se laka pobeda El Sisija koji je stekao veliku popularnost od kada je predvodio svrgavanje islamističkog predsednika Mohameda Mursija u julu prošle godine.

Državni mediji podržavaju Sisija koga mnogi Egipćani vide kao čvrstog čoveka koji može da povrati stabilnost u zemlji, zahvaćenoj trogodišnjim previranjem posle rušenja Hosnija Mubaraka 2011, i svrgavanja islamističkog predsednika Mohameda Mursija prošle godine.

Pedesetdevetogodišnji Abdel Fatah el Sisi, bivši načelnik generalštaba egipatske vojske, trudi se da se prikaže kao prijatan predsednički kandidat, međutim njegov oštar govor i represija nad islamistima jača strahovanja od uvođenja autoritarnog režima.

El Sisi je u martu bio primoran da napusti vojsku i mesto u vladi da bi mogao da se kandiduje na predsedničkim izborima.

Pod njegovim rukovodstvom vojnici i policajci ubili su više od 1.400 Mursijevih pristalica i uhapsili njih preko 15.000, ali za brojne Egipćane on je čovek čija je čvrsta ruka potrebna zemlji da povrati stabilnost i prosperitet.

Hamdin Sabahi, jedini rival bivšem komandantu vojske, pojavljuje se kao branilac socijalne pravde, zahtevane tokom pobune 2011.

Ovaj levičarski lider redovno u kampanji koristi slogane iz "revolucije" 2011. kada je okončana tridesetogodišnja Mubarakova vladavina.

On se predstavlja kao naslednik harizmatičnog predsednika Gamala Abdela Nasera, borca za arapski socijalizam i nesvrstane tokom 1950-ih i 1960-ih.

Po obrazovanju je novinar, osnivač je partije El Karma, koje su vlasti pod Mubarakom odbijale da registruju. Izabran je za poslanika 2000. i zatim 2005, a na izborima 2010. nije učestvovao zbog navoda o masovnim prevarama Mubarakove stranke.
XS
SM
MD
LG