Dostupni linkovi

Vučić: Nova vlada do 25. aprila


Srbija će novu Vladu dobiti najkasnije do 25.aprila meseca, i ona neće brojati više od 19 resora, preneo je zaključke posle jednoiposatne sednice Predsedništva Srpske napredne stranke, lider te partije i mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Vučić.

Prve razgovore o njenom sastavu sa partijama koje su prešle cenzus na poslednjim izborima, lider SNS-a najavio je za ponedeljak. Prvo će, kako kaže, razgovarati sa predstavnikom mađarske manjiine, liderom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom. Nakon toga sledi i dijalog sa premijerom u prošlom mandatu Ivicom Dačićem, a potom i sa nekadašnjim predsednikom Srbije i liderom Nove demokrastke stranke Borisom Tadićem, partije nastale njegovim izlaskom iz DS-a, kaže lider naprednjaka.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
„U utorak očekujem razgovore sa gospodinom Dačićem i pozvaću, nisam još razgovarao sa onima koji su toliko govorili kako smo nešto ugovorili. Uopšte nisam razgovarao ni sa kim iz Nove demokratske stranke, ali ću biti veoma slobodan da ih pozovem da razgovaramo o budućnosti Srbije, što ne znači da ćemo ići u koalicije. Samo želim sa svima njima da razmenim argumente i da vidim da li oni prihvataju naš plan i program. Njima ću i detaljnije izneti, neke stvari koje ćete prvi put čuti u do sada možda najozbiljnijem i najodgovornijem ekspozeu koji će jedan mandatar izneti pred Narodnu skupštinu Republike Srbije, negde oko 24. ili 25. aprila“, rekao je Vučić.

Lider naprednjaka i vicepremijer u bivšem sazivu Vlade najavio je da bi konstituisanje republičkog parlamenta trebalo da bude zakazano za 16. ili 17. april. Govoreći o politici nove Vlade, Vučić tvrdi da će podrazumevati "agresivno zapošljavanje i dramatične uštede na troškovnoj strani budžeta". On je upozorio je na katastrofalno stanje u javnim finansijama, najavljujući kresanje troškova u javnom i jačanje privatnog sektora.

Do kraja juna će, napominje Vučić, biti doneti zakoni koje je označio kao reformske poput Zakona o radu, stečaju, privatizaciji, osiguranju, kao i 13 zakona iz oblasti pravosuđa. „Uslediće dramatične uštede, pri tome govorim o svemu onome što ljude s pravom iritira. Da na dnevnice bez javnih preduzeća potrošimo 16 miliona evra, a sa javnim preduzećima, gotovo 42 miliona. O tome da na službena vozila i njihovo održavanje trošimo gotovo 150 miliona evra. Dakle, ništa više neće biti kao što je bilo. Mi ćemo morati deo ljudi iz javnog prebacimo u privatni sektor. To ćemo pre svega da radimo sa onima koji su nestručni i neradni, a partije ih postavljale.“, naglasio je Aleksandar Vučić.

On je ponovio da Srbija želi sporazum sa MMF-om, ozbiljne reforme i da će napraviti najbolje podsticajne paketa za privlačenje i domaćih i stranih investitora.Kao jednu od mera za podsticanje zapošljavanja Vučić je naveo da će svako ko bude hteo da zaposli deset radnika platiti radne obaveze za tri, a država će u naredne tri godine plaćati za ostalih sedam novozaposlenih. Govoreći o kreditu Svetske banke, mandatar nove Vlade je objasnio da će ga Srbija dobiti po završetku razgovora sa MMF, naglasivši da je država likvidna i da ništa nije ugroženo, posebno sa novcem koji stiže iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG