Dostupni linkovi

SZO: 7 miliona umrlo zbog zagađenja


Zagađenje vazduha, počev od vatre, do izduvnih gasova iz automobila, u 2012. je izazvalo smrt sedam miliona ljudi saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Maria Neira, šef SZO za javno zdravlje, napominje da je danas aero zagađenje, kako u zatvorenom prostoru, tako i na otvorenom, ekološki problem koji najviše utiče na zdravlje, a to pogađa sve - i razvijene i nerazvijene zemlje, prenosi AFP.

Na globalnom nivou, svaka osma smrt u 2012. se mogla pripisati zagađenju vazduha, ukazuje najnovije istraživanje SZO. Ovo zagađenje izaziva smrt od infarkta, šloga, raka pluća i drugih plućnih bolesti.

Najugroženija područja su Jugoistočna Azija, gde spadaju i Indija i Indonezija, kao i oblast Zapadnog Pacifika, kojom su obuhvaćeni Kina, Južna Koreja, Japan i Filipini. U 2012. u ova dva regiona registrovano je 5,9 miliona smrtnih slučajeva čiji je uzrok aero zagađenje.

"Malo je rizika koji su danas od većeg uticaja na globalno zdravlje od zagađenja vazduha. Pokazatelji ukazuju da je nužna usklađena akcija kako bi se očistio vazduh koji svi udišemo", ističe Neira.

Aero zagađenje je nedavno u Parizu dovelo do ograničenja korišćenja automobila i privremenog snižavanja cena usluga u javnom prevozu. Dora sugeriše da bi takve mere trebalo primenjivati i na duži rok.

SZO saopštava da do kraja ove godine planira objavljivanje rang liste 1.600 najzagadjenijih gradova sveta.
XS
SM
MD
LG