Dostupni linkovi

Ekspedicija zarobljena na Antarktiku stigla u Australiju



Ekspedicija, koju je činilo 52 naučnika i turista, stigla je u Australiju, našavši se tako na kopnu prvi put otkako su spašeni sa ruskog broda koji je prije tri sedmice bio zarobljen u ledu na Antarktiku.

Istovremeno su nastavljene rasprave o tome ko će platiti operaciju spašavanja u kojoj su učestvovale SAD, Kina, Francuska i Australija.

Vođa ekpedicije Kris Turni (Chris Turney) novinarima u lučkom gradu Hobartu rekao je da još nije razjašnjeno ko će platiti operaciju njihovog spašavanja.

Turni i ostali članovi ekspedicije, koju su činili naučnici, turisti i novinari, evakuisani su sa ruskog broda "Akademik Šokalski" zarobljenog u ledu. Oni su bili prebačeni na australijski brod za snabdijevanje koji je s njima nastavio put do baze Kejsi na Antarktiku da donese zalihe, a potom ih vratio u Australiju.

Turnijeva ekpedicija na Antarktiku se kretala putem kojim je prije sto godina išla ekspedicija australijskog istraživača Daglasa Mosona (Douglas Mawson), pri čemu su sadašnje naučne podatke sa tog terena poredili s naučnim podacima dobijenim tada.
XS
SM
MD
LG