Dostupni linkovi

Rusija daje milion dolara u fond za Aušvic



Ruska vlada odobrila je svotu od milion dolara za međunarodni fond iz koga će se finansirati konzervatorski radovi na terenu simbola holokausta, nekadašnjeg koncentracionog logora Aušvic-Birkenau koji su Hitlerovi nacisti podigli 1940. godine u okupiranoj Poljskoj.

U Moskvi je saopšteno da na taj način Rusija između ostalog pomaže da se očuva sećanje na sovjetske vojnike koje nacisti zarobili i smestili u Aušvic, logor namenjen likvidaciji evropskih Jevreja u okviru nacističkog monstruoznog "konačnog rešenja" jevrejskog pitanja u gasnim komorama koncentracionih logora.

U najvećem nacističkom logoru u okupiranoj Poljskoj od 1940. Godine kada su u njemu prvobitno bili smešteni Poljaci, vojni zarobljenici a zatim na smrt dovlačeni Jevreji pobijeno je preko 1,1 milion ljudi, mahom Jevreja ali i Roma, sovjetskih zarobljenih vojnika i pripadnika drugih naroda Evrope.

Logor su 27. januara 1945. godine oslobodili vojnici sovjetske Crvene armije a od 1947. godine kompleks logora Aušvic-Birkenau pretvoren je u državni muzej čije objekte je ubrzano poslednjih godina počeo da nagriza zub vremena.

Poljska je zato apelovala na međunarodnu zajednicu da pomogne
konzervatorske radove na tom najvećem stratišu holokausta i osnovala je 2009. godine međunarodnu fondaciju za koju je do sada odobreno 100 miliona dolara iz 24 zemlje.

Najveću svotu šalje Nemačka - 60 miliona evra.
XS
SM
MD
LG