Dostupni linkovi

File: EU će pomoći Ukrajini ako potpiše sporazum


Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je danas da je EU spremna da obezbedi više finansijske pomoći Ukrajini ukoliko ona pristane da potpiše Sporazum o pridruživanju Uniji.

File je u Briselu posle celodnevnih pregovora sa najvišim ukrajinskim zvaničnicima rekao da se EU "jasno obavezala da se u finansijskoj pomoći uskladi sa nivoom ambicija njenih ukrajinskih partnera".

On je dodao da su preuveličani izveštaji o tome koliko bi ukrajinsku privredu koštalo ako Kijev potpiše Sporazum o pridruživanju.

Potvrdio je da EU želi da nastavi da pomaže Ukrajini, koja je u velikim finansijskim teškoćama, da postigne sporazum sa Medjunarodnim monetarnim fondom.

Premijer Ukrajine Mikola Azarov rekao je juče da bi privredi Ukrajine bilo neophodno 20 milijardi evra pomoći zbog posledica eventualnog potpisivanja Sprorazuma o pridruživanju EU.

Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton, koja je prethodna dva dana u Kijevu razgovarala sa ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem i opozicijom, rekla je danas u Briselu da joj je Janukovič kazao da namerava da potpiše Sporazum o pridruživanju EU.

Proevropski nastrojeni Ukrajinci već četvrtu nedelju protestuju zbog odluke Janukoviča da ne potpiše sporazum sa EU i umesto toga se okrene Rusiji.
XS
SM
MD
LG