Dostupni linkovi

Bez sporazuma o slobodnoj trgovini u STO


Generalni direktor Svetske trgovinske organizacije (STO) Roberto Azevedo rekao je da su pregovarači iz 159 zemalja članica bili blizu sporazuma o slobodnoj trgovini, ali da i posle deceniju pregovora nisu uspeli da dođu do dogovora koji bi podstakao svetsku privredu s hiljadu milijardi dolara.

Azevedo je rekao da su predstavnici članica naporno radili ali da "nisu prešli finiš liniju ovde u Ženevi" uoči samita u Baliju sledeće nedelje gde je trebalo da se potpiše sporazum, prenosi Beta.

On je rekao da je izvestan napredak napravljen u prethodnim nedeljama, ali da to nije bilo dovoljno.

Na pregovorima je trebalo ublažiti propise o globalnoj trgovini rezanjem preterane regulacije za otvaranje tržišta i pomoć slabijim privredama. Takođe su se bavili tarifnim kvotama, državnim subvencijama za izvoz i poljoprivredu. Raspravu su međutim omeli sporovi najvećih privreda - SAD, Evropske unije, Kine i Indije.

Najveći sporovi su vođeni oko carinskih propisa, otvaranja poljoprivrede za konkurenciju i podršku najslabijim privredama.

Nepotpisivanje globalnog trgovinskog sporazuma nije sprečilo pojedine učesnike pregovora da potpišu bilaterlane dogovore. Evropska unija je sporazum o slobodnoj trgovini potpisala s Južnom Korejom i Kandom, a pregovora i sa SAD i Japanom.
XS
SM
MD
LG