Dostupni linkovi

Višak naoružanja ugrožava bezbjednost građana


Podgorica, ilustrativna fotografija
Podgorica, ilustrativna fotografija

U Crnoj Gori je u proteklih šest godina uništeno preko 60 posto viška naoružanja. No, taj posao nije završen jer preostala zastarjela oprema i municija predstavljaju realan rizik, pogotovo za stanovnike mjesta i naselja u čijoj blizini se nalaze vojna skladišta i koji su često zbog toga znali žestoko da negoduju ili čak blokiraju akcije uništavanja naoružanja.

Ipak, Vlada i predstavnici međunarodnih organizacija odlučni su da nastave MONDEM program čiji je krajnji cilj da Crna Gora jednoga dana bude potpuno oslobođena od po ljude i okolinu opasnog vojnog materijala.

Sedam godina od obnove državne nezavisnosti Crna Gora i dalje živi pod teretom viška vojnog naoružanja. Posebno onog blizu vojnih skladišta, kao u Brezoviku kod Nikšića, ali i na drugim lokacijama u kojima se trenutno nalazi 4.200 tona viška oružja!

U Ministarstvu odbrane nadaju se da će se za dvije godine, ukoliko bude novca, osloboditi viška municije i oružja, što će dovesti do gašenja preostalih skladišta.

Ministarka Milica Pejanović Đurišić je partnerima u projektu MONDEM, OEBS-u i UNDP kao i ambasadama SAD, Njemačke i drugih zemalja saopštila podatke o tome koliko je Crna Gora do sada uništila zastarjelog naoružanja i municije kojeg je na početku projekta bilo 12 hiljada tona:

“Možemo reći da je veći dio naših viškova naoružanja od 2006. godine smanjen. Stvarno smanjenje je 64 posto. Osim što smo se oslobodili tog viška opasnog materijala i municije mogu da vam prenesem našu odlučnost da projektom MONDEM Ministarstvo bude pouzdan partner i da krenemo u implementaciju sličnih programa ne samo kod nas nego i šire. Ovom prilikom pozivam vas da nastavite da podržavate naša nastojanja da Crna Gora bude siguran i stabilan dio Evrope i unaprijed se radujem vašem doprinosu kako bi i treća faza ovog projekta bila završena.“

Osim Taraša, jednog od postojeća dva skladišta oružja, kroz MONDEM program je uspješno demontirano i istopljeno 60 tenkova kao i hiljadu komada poljske artiljerije. Uklonjeno je i 115 tona toksičnog raketnog goriva čime je uklonjena opasna prijetnaj po zdravlje ljudi I životnu sredinu u Bokokotorskom zalivu.

Lamberto Zannier
Lamberto Zannier

Dok je generalni sekretar OEBS Lamberto Zannier podsjetio da je MONDEM program zbog svoje uspješnosti u međuvremenu postao model na koji su se ugledale i druge zemlje regiona kao što su Bosna i Hercegovina i Srbija, Rastislav Vrbenski iz kancelarije UNDP u Crnoj Gori upozorio je međutim da u Crnoj Gori ima još 4 hiljade tona naoružanja koje treba uništiti:

“Još uvijek ima jako puno viška naoružanja koje treba uništiti. Tu je i skladište u Brezoviku koje predstavlja stalnu opasnost za stanovništvo u prečniku od 15 kilometara.”

Viškovi vojnog naoružanja su dosada uništavani na prostoru opštine Nikšić, a te akcije obilježili su veliki protesti mještana i njihova privođenja. Najprije na poligonu Borova brda u Župi nikšićkoj, potom u Pragi, pa u Ždralovom ždrijelu podno Pustog lisca i, na kraju, Latičnom u Goliji.

Ipak, trenutno najviše strijepe mještani u blizini vojnog skladišta u Brezoviku kod Nikšića. Mještanin Nikola Drašković za RSE kaže da je dio skladišta ispražnjen, ali da je ostalo još opasnog naoružanja

“Ima, ima još, ali šta da radimo. Moramo ovdje da živimo jer nemamo izbora. Jedan moj drug tamo radi i kaže da nije više tako opasno, ali ja ništa o tome ne znam. Ipak, bolje bi mnogo bilo kada bi se to skladište maklo odavde. To je među kuće naše, ovo je naseljeno mjesto i ima 20 kuća na 200 metara od skladišta. Kažem da bi najbolje bilo ili to maknut ili nas iseliti.”

XS
SM
MD
LG