Dostupni linkovi

Vol strit džurnal: Evropski lideri u teškoj poziciji



Otkriće da telefonske razgovore u Evropi nije pratila američka Nacionalna obaveštajna služba (NSA), već evropske službe koje su to dostavljale NSA, stavilo je u težak
položaj evropske lidere koji su oštro protestovali zbog prisluškivanja, piše danas Vol stri džurnal (Wall Street Journal).

Izveštaji francuskih, španskih i italijanskih novina, na osnovu dokumenata koje je obelodanio bivši saradnik NSA Edvard Snouden, prošle nedelje izazvale su lavinu optužbi od evropskih političara.

"Otkriće ukazuje na veći nivo evropske umešanosti u globalno špijuniranje, povremeno u saradnji s NSA. Otkiće takođe stavlja evropske lidere koji su glasno izrazili nezadovoljstvo posle izveštaja o špijuniranju NSA, u težak položaj, pokazujući da su njihove službe pomagale Amerikancima", navodi list.

Beleške o telefonskim razgovorima koje su prikupili Evropljani u ratnim zonama i drugim oblastima izvan njihovih granica, delili su s NSA u okviru nastojanja da se zaštite američke i savezničke trupe i civila, rekli su američki zvaničnici.

Vols strit džurnal navodi da su podaci između evropskih službi i NSA razmenjivani prema sporazumima o obaveštajnoj saradnji, a da su SAD ćutale o ulozi evropskih partnera u prikupljanju podataka kako bi zaštitile odnose s evropskim zemljama.

"Bajka je da su zla NSA i gnusne SAD jedine učestovale u ovom velikom kršenju međunarodnih normi", rekao je viši zvaničnik Stejt departmenta, sada saradnik u Centru za strateške i međunarodne studije, Džejms Luis.

Evropski lideri, međutim i dalje izražavaju nezadovoljstvo zbog navoda da su SAD špijunirale desetine svetskih lidera, između ostalih i bliskih saveznika u Evropi. Špijuniranje visokih zvaničnika, među kojima je i nemačka kancelarka Angela Merkel, deo je različitog programa od prikupljanja podataka o telefonskim razgovorima.
XS
SM
MD
LG